settings icon
share icon
Питање

Шта је Сион? Шта је гора Сион? Шта Сион означава у Библији?

srpski
Одговор


Псалам 87:2-3 каже: “Врата сионска љуби Господ више свих станова Јаковљевих. Славно казују за Тебе, граде Божји!” Сион, реч која значи "утврђење”, појављује се у Библији преко 150 пута. У Библији Сион је и Давидов и Божији град. Наиме, он у почетку представља само физички град али у наставку Библије све више поприма духовно значење.

Сион се први пут помиње у 2. Самуиловој 5:7: “ Али Давид узе кулу Сион, то је град Давидов.“ Видимо да је Сион био стара јевусејска тврђава у Јерусалиму по којој се касније назвао цео град. Када је Давид освојио Сионско утврђење, Сион је назван „градом Давидовим“ (1. Царевима 8:1; 1. Дневника 11:5; 2. Дневника 5:2).

Сион се проширио изградњом Соломуновог храма који је, заједно са својом околином, постао његов део (Псалам 2:6; 48:2, 11-12; 132:13). Именом Сион у Библији се назива град Јерусалим, Јудина земља и израиљски народ у целини (Исаија 40:9; Јеремија 31:12; Захарија 9:13).

Име Сион најважније је у теолошком смислу. Оно се у пренесеном значењу односи на Израиљ као народ Божији (Исаија 60:14). Духовни карактер Сиона преноси се и у Нови завет где му се додаје хришћанско значење Божијег духовног царства, небеског Јерусалима (Јеврејима 12:22; Откривење 14:1). Апостол Петар говори о Христу као о угаоном камену на Сиону: “Ево постављам угаони камен на Сиону, изабран и драгоцен, и ко у њега верује неће се постидети” (1. Петрова 2:6).Врати се на Српску страну

Шта је Сион? Шта је гора Сион? Шта Сион означава у Библији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries