settings icon
share icon
Питање

Зашто би требало да проучавамо Стари завет?

srpski
Одговор


Библија је поступно откривење. Ако прескочиш прву половину било које добре књиге и покушаш да је завршиш, тешко ћеш разумети личности, заплет и крај. Исто тако, Нови завет се може у потпуности разумети када се на њега гледа као да је изграђен на темељу догађаја. личности, закона, жртвеног система, завета и обећања Старог завета (СЗ). Када бисмо имали само Нови завет (НЗ) дошли бисмо до јеванђеља и не бисмо знали зашто су Јевреји тражили Месију (Спаситеља Цара). Без СЗ-а не бисмо разумели зашто је Месија требало да дође (погледај Исаија 53); не бисмо могли да препознамо Исуса из Назарета као Месију кроз многа детаљна пророштва која су дата о Њему – на пр. о месту Његовог рођења (Михеј 5:2); начину на који ће да умре (Псалам 22, посебно стихови 1,7-8, 14-18; Псалам 69:21, итд.), Његовом васкрсењу (Псалам 16:10), и многим другим детаљима Његове службе (Исаија 52:13.; 9:2, итд.).

Без СЗ-а не бисмо разумели јеврејске обичаје који се успут помињу у НЗ-у. Не бисмо разумели фарисејско изопачење Божијег закона коме су додали своју традицију. Не бисмо разумели зашто је Исус био љут док је расчишћавао двориште храма. Не бисмо разумели да можемо да користимо мудрост коју је Христ користио у многим својим одговорима својим непријатељима (и људским и демонским).

Без Старог завета пропустили бисмо бројна детаљна пророштва која би се остварила само када би Библија била Божија Реч, не људска (погледај велике и мање пророке) (на пр. Данило, седмо и наредна поглавља). Ова пророштва дају конкретне детаље о успону и паду народа, како су пали, да ли ће поново да се подигну, које ће бити наредне силе које ће се појавити, ко ће имати главну улогу (Кир, Александар Велики, итд.), и шта ће се десити са њиховим царствима када они умру. Ова детаљна пророштва су толико тачна да скептици процењују да су била написана на основу чињеница.

СЗ садржи бројне лекције за нас кроз животе многих својих личности. Посматрајући њихове животе можемо да будемо охрабрени да се поуздамо у Бога без обзира на све (Данило 3), и не правимо компромисе у малим стварима (Данило 1) да бисмо били верни у великим стварима (Данило 6). Можемо да научимо да је најбоље одмах и искрено исповедити грех уместо да пребацујемо кривицу (1. Самуилова 15). Можемо да научимо да се не играмо са грехом јер ће његов убод бити смртоносан (погледај Судије 13-16). Можемо да научимо да треба да се поуздамо (и послушамо) Бога ако желимо да окусимо Његову обећану земљу овде на земљи, као и рај у наредном животу (3.Мојсивеја 13). Учимо да ако се премишљамо око греха сигурно ћемо га починити (1. Мојсијева 3; Исус Навин 6-7). Учимо да наш грех има последице не само на нас него и за оне које волимо и да наше добро понашање има награде не само за нас него и за оне око нас (1. Мојсијева 3; 2. Мојсијева 20:5-6).

СЗ такође садржи огромне количине мудросне литературе које нема у Новом завету. Доста тога је смештено у псалмима и Причама Соломоновим. Ови делићи мудрости откривају како можемо да будемо мудрији од својих учитеља, чему воде велики греси (од користи је видети куку која је сакривена испод мамца), и шта ће то постићи на овом свету за нас (ништа!). Како могу да препознам да ли сам будала (морална будала)? Како и несвесно могу да одбијем људе? Како могу да отворим врата трајном успеху? Како могу да пронађем смисао живота? Толико тога има тамо да само чека на оне који желе да заиста уче.

Без СЗ-а не бисмо имали базу да се супротставимо грешкама у политички некоректном изопаченом свету у коме се сматра да је еволуција заслужна за настајање свих врста живота током милиона година (уместо да је свет настао као посебна Божија креација за дословце шест дана). Насели бисмо на лаж да су бракови и породице структуре које се треба да се мењају у складу са тим како се друштво мења, уместо да их видимо као нешто што је Бог створио за подизање побожне деце и заштиту оних који би иначе били искоришћени и злоупотребљени (углавном жене и деца).

Без СЗ-а не бисмо разумели Божија обећања која ће се тек испунити у јеврејском народу. И као ишод тога, не бисмо на прави начин видели да ће период Велике невоље трајати седам година током којих ће Бог конкретно радити на јеврејском народу који је одбацио Његов први долазак, али који ће га примити током другог доласка. Не бисмо разумели како се Христова хиљадугодишња владавина уклапа са Његовим обећањима која је дао Јеврејима, нити како ће се незнабошћци уклопити. Нити бисмо видели како Библија употпуњује полузавршене ствари изнете на почетку, како ће Бог обновити рај који је у почетку створио и како ћемо уђивати у блиском заједништву са Њим на редовној основи , баш као у Еденском врту.

Као закључак – Стари завет је огледало које нам дозвољава да видимо себе у животима СЗ личности и помаже нам да учимо напорно из њихових живота. Он баца толико светлости на то какав је Бог и чуда која је направио и спасење које је обезбедио. Он даје много утехе онима који су прогоњени или у невољама (посебно псалми). Он открива кроз многа пророштва која су се испуњавала зашто је Библија јединствена међу светим књигама – она сам а открива да је оно што за себе тврди, а то је надахнута Божија Реч. Она открива тако много о Христу из стране у страну у својим списима. Она садржи толико много мудрости да иде преко оног на шта се алудира или цитира у НЗ-у. Укратко, ако још увек ниси заронио дубље у читња СЗ списа, много пропушташ од онога што Бог има за тебе. Док то будеш читао, биће много тога што нећеш одмах да разумеш али биће и много тога што ћеш разумети и научити штошта из тога. И како будеш наставио да га проучаваш, тражећи од Бога да те поучи, твоје копање ће се исплатити у још већем благу које ћеш открити.Врати се на Српску страну

Зашто би требало да проучавамо Стари завет?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries