settings icon
share icon
Питање

Шта је Молитва Господња и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Молитва Господња је молитва коју Исус учи своје ученике у Матеју 6:9-13 и Луки 11:2-4. Матеј 6:9-13 каже: “Овако се дакле молите: 'Оче наш који си на небесима, нека се свети име твоје; нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим; и не уведи нас у искушење, него нас избави од зла. '” Многи људи грешком мисле да Молитва Господња треба да се моли реч по реч. Неки људи узимају Молитву Господњу скоро као неку магичну формулу, као да речи саме по себи имају неку моћ или утицај на Бога.

Библија нас учи супротно. Бог је много више заинтересован за наша срца када се молимо него за наше речи. Матеј 6:6 нас учи: “А ти када се молиш, уђи у своју собу, затвори врата своја и помоли се Оцу своме у тајности; и Отац твој који гледа у тајности испуниће ти.” Матеј 6:7 наставља говорећи: “А када се молите, не говорите као многобошци; јер мисле да ће због многих речи бити услишени.” У молитви треба да изливамо своја срца пред Богом (Филипљанима 4:6-7), а не само да понављамо речи које смо научили напамет.

Уместо тога, Молитва Господња треба да се швати као један пример, начин на који да се молимо. Молитва Господња нас учи како да се молимо. Даје нам “састојке” који треба да иду у једну молитву. Ево како то изгледа. “Оче наш који си на небесима” нас учи коме да се обратимо у молитвама, Оцу. “Да се свети име твоје” нам говори да славимо Бога, и да га славимо за оно што Он јесте. Израз “нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу” нас подсећа да треба да се молимо за Божији план у нашим животима и у свету, а не само наш. Треба да се молимо да Божија воља буде испуњена а не за наше жеље. Охрабрује нас да тражимо ствари од Бога које су нам потребне, у изразу “хлеб наш насушни дај нам данас.” “Опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својхим” подсећа нас да исповедамо наше грехе Богу и да их се одрекнемо – а онда исто тако да опростимо другима као што је нама Бог опростио. Закључак Молитве Господње: “И не уведи нас у искушење, него нас избави од зла,” је молба за постизање победе над грехом и захтев за заштиту од напада зла.

Тако да, изнова Молитва Господња није молитва коју треба да научимо напамет и да је понављамо пред Богом. Она је само пример како треба да се молимо. Има ли нешто лоше у томе да учимо напамет Молитву Господњу? Наравно да не! Има ли нешто лоше у томе да је молимо пред Богом? Не, ако је наше срце у томе и истински мислите оно што говорите. Упамтите, у молитви, Бог је много више заинтересован за нашу комуникацију са Њим кроз говор наших срца него за специфичне речи које користимо. Филипљанима 4:6-7 објављују: “Не брините се ни за шта, него у свему молитвом и мољењем са захваљивањем нека се ваше молбе Богу очитују. И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће ваша срца и ваше мисли у Христу Исусу.”Врати се на Српску страну

Шта је Молитва Господња и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries