settings icon
share icon
Питање

Шта је јудаизам и у шта верују Јевреји?

srpski
Одговор


Шта је јудаизам и ко или шта је Јеврејин? Да ли је јудаизам само религија? Да ли је то културни идентитет или само етничка група? Да ли су Јевреји клан или нација? У шта верују и да ли сви верују исто?

Дефиниција “Јеврејина” у речнику гласи: припадник племена Јуда, Израиљац, припадник народа који је живео у Палестини од 6. века п.н.е. до 1. века н.е, особа која својим пореклом или преобраћењем припада старом јеврејском народу, припадник јудаизма.

По рабинистичком јудаизму, Јеврејин је неко коме је мајка Јеврејка или неко ко је званично прихватио јудаизам као своју веру. Да би та тврдња добила на уверљивости, рабинистички јудаисти се позивају на 3. Мојсијеву 24:10, иако у Тори не налазимо јасну потврду ове традиције. Неки рабини имају мишљење да бити Јеврејин нема никакве везе са уверењима. Јеврејин по њима не мора да следи јеврејске законе и обичаје да би се сматрао Јеврејином, а не мора ни да верује у Бога.

Друга струја рабина сматра да Јеврејин не може бити неко ко не држи Тору и не прихвата мајмонидских Тринаест принципа вере (названих по рабину Мошеу бен Мајмону, једном од највећих јеврејских средњевековних учењака), иако је по пореклу Јеврејин.

У Тори, првих пет књига Библије, налазимо у 1. Мојсијевој 14:13 да су Аврама звали “Јеврејин”. Садашњи назив “Јеврејин” долази од имена “Јудејац” које потиче од Јуде, једног од дванаест Јаковљевих синова по коме је касније названо једно од дванаест јеврејских племена. “Јудејац” се у старим временима односило на припадника племена Јуда, али када се после Соломонове владавине царство поделило (1. Царевима 12), име је означавало све који су живели у Јудином царству, а то су била племена Јуде, Венијамина и Левија. Данас се сматра да је Јеврејин свако ко је потомак Аврама, Исака и Јакова, без обзира ком племену припада.

У шта верују Јевреји и која су начела јеврејске вере? Данас се јудаизам дели на пет водећих група а то су ортодоксни, конзервативни, реформисани, реконструкционистички и хуманистички јудаизам. Разлике у веровањима и захтевима сваке групе умеју да буду и драстичне. Ипак, кратак списак традиционалних јудаистичких веровања био би следећи:

Бог је створитељ свега што постоји; Он је један, бестелесни и једини коме припада слава јер је неприкосновени владар свемира.

Првих пет књига хебрејске Библије су откривење које је Мојсије добио од Бога. Оне не смеју да се мењају нити да им се ишта додаје.

Бог се обраћао јеврејском народу преко пророкâ.

Бог надгледа дела људи; Он награђује појединца за добра, а кожњава за зла дела.

Иако хришћани велики део своје вере заснивају на хебрејском Светом писму, између хришћанства и јудаизма ипак постоје значајне разлике. Јевреји генерално сматрају да су дела и понашање најважнији; веровање произилази из дела. Конзервативни хришћани сматрају да је веровање на првом месту, а да из њега произилазе дела.

Јеврејска вера не прихвата хришћански концепт првобитног греха (сви људи су наследили Адамов и Евин грех који је почињен у Еденском врту).

Јудаизам држи да су овај свет и људи у њему природно добри пошто су Божија творевина.

Јеврејски верници се посвећују и приближавају Богу тако што испуњавају мицвот (Божије заповести).

Нема никакве потребе за спаситељем или за посредником.

Шест стотина и тринаест заповести које се налазе у 3. Мојсијевој и другим књигама уређују све аспекте живота Јевреја. Десет заповести које се налазе у 2. Мојсијевој 20:1-17 и 5. Мојсијевој 5:6-21 сажетак су целог Закона.

Месија или Божији помазаник ће доћи и окупиће поново све Јевреје у Израелу. Тада ће и сви мртви ускрснути. Јерусалимски храм који је уништен 70. године биће поново изграђен.

Јевреји имају различита мишљења о Исусу. Неки га сматрају великим моралним учитељем, за друге је лажни пророк или хришћански идол, а неке фракције у јудаизму чак забрањују спомињање његовог имена јер је забрањено изговарати име идола.

Јевреји се називају Божијим изабраним народом, али то не значи да су супериорнији од осталих. Библијски стихови као што је 2. Мојсијева 19:5 само говоре о томе да је Бог изабрао Израел да прими и проучава Тору, клања се само Богу, држи сабат и обележава светковине. Јевреји нису изабрани да буду бољи од осталих, већ да буду светло незнабошцима и благослов свим народима света.Врати се на Српску страну

Шта је јудаизам и у шта верују Јевреји?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries