settings icon
share icon
Питање

Зашто је Исус морао да страда толико много?

srpski
Одговор


Исаија 52:14 изјављује: “Како се многи зачудише Теби, што беше нагрђен у лицу мимо сваког човека, и у стасу мимо синова човечјих.” Исус је страдао најстаршније могуће током суђења, мучења и распећа (Матеј 27; Марко 15; Лука 23; Јован 19). И колико год је његово физичко страдање било старшно, то је било ништа у поређењу са духовним мучењем кроз који је прошао. Друга Коринћанима 5:21 каже: “Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија.” Исус је понео тежину греха целог света на себи (Прва Јованова 2:2). Грех је био тај који је натерао Исуса да завапи: “Боже мој, Боже мој, зашто ме остави?” (Матеј 27:46). Тако да, колико год је Исусово физичко страдање било брутално, то је било ништа у поређењу са тим да је морао да понесе све наше грехе и умре да би платио њихову цену (Римљанима 5:8).

Исаија је прорекао Исусово страдање јасним језиком: “Презрен беше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да Га низашта не узимасмо. А Он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мислихме да је рањен, да Га Бог бије и мучи. Али Он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња; кар беше на њему нашег мира ради, и раном његовом ми се исцелисмо.” (Исаија 53:3, 5). Псалам 22:14-18 је други моћан пасус који прориче страдање Месије: “Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени. Сасуши се као цреп крепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме. Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје. Могао бих избројати све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање. Деле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају жреб.”

Зашто је Исус требало да страда толико много? Неки мисле да је Исусово физичко мучење било његова казна за наше грехе. Донекле, то је истина. У исто време, мучење које је Исус поднео више говори о људској мржњи и окрутности него о Божијој казни за грех. Сатанина апсолутна мржња према Богу и Исусу је сигурно стајала иза немилосрдног мучења и злостављања. Страшно Исусово страдање је у крајњој линији пример беса и мржње коју грешан човек осећа према светом Богу (Римљанима 3:10-18).Врати се на Српску страну

Зашто је Исус морао да страда толико много?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries