settings icon
share icon
Питање

Како је Исус наш суботњи одмор?

srpski
Одговор


Кључ за разумевање тога како је Исус наш суботњи одмор је јеврејска реч „сабат" која значи "одморити или престати са послом". Порекло сабата датира јос од стварања. Пошто је створио небеса и земљу у шест дана, Бог „почини на седми дан од свих дела својих који учини" (Постање 2:2). Ово не значи да се Бог уморио и да му је био потребан одмор. Знамо да је Бог свемогућ, дословно има сву моћ. Он се никада не умара и Његово највеће трошење енергије ни најмање не умањује Његову силу. Стога, шта значи да је Год одморио седми дан? Једноставно значи да је Он престао да чини оно што је радио. Прекинуо је свој рад. Ово је важно у разумевању успостављања суботе и улоге коју Христос има као наш суботњи одмор.

Бог је употребио пример Његовог одмора седми дан Стварања да би успоставио принцип суботњег дана одмора за свој народ. У Изласку 20:8-11 и Поновљеном закону 5:12-15, Бог даје Израелцима четврту од Његових Десет Заповести. То је било да се „сећа" суботњег дана и да га „светкује". Један од седам дана, Израелци треба да проведу одмарајући од свог посла и да тог дана одмарају и њихове слуге и животиње. Ово је значило потпуни престанак посла. Који год посао да су имали, требало је да се зауставе на цео дан (Прочитај наше друге чланке о суботи, суботи наспрам недељи и држању суботе ради детаљнијег информисања на ову тему). Суботњи дан био је успостављен како би се људи одморили од свог посла И почели наново после једнодневног одмора.

Различити елементи суботе симболизовали су долазак Месије, који ће обезбедити трајни одмор за своје људе. Под старозаветним законом, Јевреји су стално „радили" да би их Бог прихватио. Покушали су да одрже мноштво заповести церемонијалног закона, храмског закона, грађанског закона итд. Наравно, нису могли да одрже све те законе, па је Бог обезбедио низ жртава за грех, тако да могу да Му приђу ради опроштења и обнове заједништва са Њим, али само привремено. Као што су наставили свој физички рад после дана одмора, тако су такође морали да наставе да нуде жртве. Јеврејима 10:1 нам каже да закон „не може никад истим жртвама, које они напрестано приносе сваке године, усавршити оне који приступају". Међутим, ове жртве указивале су на будућност. Оне су приношене у ишчекивању крајње жртве Христа на крсту, који је „принео само једну жртву за грехе и занавек сео с десне стране Богу" (Јеврејима 10:12). Пошто је принео ту крајњу жртву, Исус је сео и „одморио" тј. Он је стао са својом жртвом окајања, јер није више било потребе да се ишта икада уради. Дело откупљења било је завршено (Јован 19:30). Због оног што је Исус урадио, више не треба да „радимо" на држању закона да бисмо били оправдани у Божијим очима. Исус је дошао да бисмо могли да се одморимо у Богу и у спасењу које је обезбедио .

Други важан елемент суботњег дана одмора је да га је Бог благословио, посветио и учинио светим. Овде опет видимо симбол Христа као нашег суботњег одмора – светог, савршеног Божијег Сина који посвећује и чини светим све оне који верују у Њега. Као што је Бог посветио суботу, Он је посветио Христа и послао Га на свет (Јован 10:36). У Њему налазимо савршен одмор од сопствених напора, јер једино Он је свет и праведан. „Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија". (2. Коринћанима 5:21). Ми сада имамо духовни одмор у Њему, не само једном недељно, већ стално.

Исус је такође наш суботњи одмор јер је Он „Господар суботе" (Матеј 12:8). Као отелотворени Бог, Он одлучује о правом значењу суботе, јер ју је Он створио и Он је наш суботњи одмор у телу. Када су фарисеји критиковали Исуса што исцељује у суботу, Он их је подсетио да они не би оклевали да извуку овцу из јаме у суботу. Пошто је Он дошао да потражи и спасе своје „овце", Он може да прекрши суботња правила. Људи су важнији од суботе и спасење које Исус обезбеђује је важније од правила. Тиме што је рекао: „Субота је установљена ради човека, а не човек ради суботе" (Марко 2:27), Исус је поново нагласио принцип због кога је суботњи одмор установљен, а то је да ослободи човека од његовог рада. Фарисеји су извитоперили суботу у дан када су се држала оптерећујућа правила. Исус је дошао да нас ослободи од Закона, по Његовој благодати (Јован 1:17; Римљанима 6:14). Он је Господар суботе, која нас ослобађа од покушаја да зарадимо сопствено спасење. У њему, имамо одмор од нашег рада и верујемо Његовом делу које је учинио за нас.

Јеврејима 4 је одлучујући одломак који говори о Исусу као нашем суботњем одмору. Нама је речено да „уђемо" у суботњи одмор који је Христос обезбедио. Алтернатива је да нам срца отврдну у односу на Њега, као што се десило са Израелцима у пустињи. Због њиховог неверовања, Бог је забранио генерацији Израелаца приступ у Обећану земљу, говорећи: „Неће ући у мој мир" (Јеврејима 3:11). Писац Јеврејима нас моли да не чинимо исту грешку тиме што ћемо одбацити Божији одмор у Исусу Христу. „Значи, Божијем народу преостаје суботњи мир. Ко, наиме, уђе у његов мир тај је починуо од својих дела — као и Бог од својих. Потрудимо се, дакле, да уђемо у тај мир, да нико не падне примером исте непослушности" (Јеврејима 4:9-11).

Нема другог суботњег одмора осим Исуса Он једини задовољава захтеве Закона и Он једини обезбеђује жртву која окајава наш грех. Он је Божије старање за нас и дозвољава нам да престанемо са напорима наших дела. Не усуђујемо се да одбацимо овај један и једини пут спасења (Јован 14:6). Божија реакција на оне који изаберу да одбаце Његов план види се у Бројевима 15. Тамо, нашао се један човек који је сакупљао дрвца на суботњи дан, упркос Божијој јасној заповести да прекине са радом. Овај преступ био је намерни грех, учињен смело у сред бела дана, отворено противећи се божанском ауторитету. Тада Господ рече Мојсију: „Тај ће се човек казнити смрћу, цео ће га збор изван логора каменовати" (стих 35). Тако ће бити са свима који одбацују Божије старање суботњег одмора које је обезбедио у Христу.„Како ћемо је избећи ми, ако пренебрегнемо толико спасење" (Јеврејима 2:3).Врати се на Српску страну

Како је Исус наш суботњи одмор?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries