settings icon
share icon
Питање

Зашто се Исусов родослов толико разликује у Матеју и Луки?

srpski
Одговор


Исусов родослов се налази на два места у Светом Писму: Матеј 1 и Лука 3:23-38. Матеј прати Исусов родослов од Исуса до Аврама. Лука прати Исусов родослов од Исуса до Адама. Међутим, потоји добар разлог да верујемо да Матеј и Лука дају два потпуно различита родослова. На пример, Матеј каже да се Јосифов отац звао Јаков (Матеј 1:16), док у Луки, Јосифов отац се даје као Илиј (Лука 3:23). Матеј прати линију родослова кроз Давидовог сина Соломона (Матеј 1:6), док Лука прати линију кроз Давидовог сина Натана (Лука 3:31). У ствари, између Давида и Исуса, једина заједничка имена су Салатиил и Зоровавел (Матеј 1:12; Лука 3:27).

Неки наводе ове разлике као доказ да у Библији постоје грешке. Међутим, Јевреји су били врло педантни у чувању информација, посебно када се ради о родослову. Потпуно је назамисливо да су Матеј и Лука могли да дају потпуно два различита родослова из исте линије. Изнова, родослов између Давида и Исуса је потпуно различит. Чак и поменути Салатиил и Зоровавел су вероватно различите особе са истим именима. Матеј каже да се Салатилов отац звао Јехонија док у Луки се зове Нирије. Било би сасвим природно да Салатиил да име свом сину Зоровавел, с обзиром на славне личности тог времена са тим именом (види књиге пророка Јездре и Немију).

Друго објашњење је да Матеј првенствено прати основну родословну линију, док Лука узима у обзир места где се десио “левиратни брак.” Ако би човек умро а да нема синова, традиција је била да се брат тог човека ожени његовом женом и роди сина који би сачувао име умрлог човека. Овакво објашњење није много логично јер би у том случају у свакој генерацији између Давида и Исуса требало да постоји такав брак да би се објаснила разлика у свакој генерацији. Ово изгледа мало вероватно.

Ако узмемо у обзир ове концепте, већина Библијских стручњака претпостављају да је Лука записао Маријин родослов а Матеј Јосифов. Матеј прати Јосифову линију (Исусов легални отац), кроз Давидовог сина Соломона, док Лука прати Маријину линију (Исусова крвна линија), кроз Давидовог сина Натана. Не постоји грчка реч за Давидовог зета, и Јосиф би се сматрао Илијевим сином зато што је био ожењен његовом ћерком Маријом. Било кроз коју линију, Исус је Давидов потомак, и самим тим може да буде Месија. Да се прати родослов кроз мајчину страну је неуобичајено, али такво је било и девствено рођење. Лукино објашњење је да је Исус био Јосифов син, “како се мислило” (Лука 3:23).Врати се на Српску страну

Зашто се Исусов родослов толико разликује у Матеју и Луки?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries