settings icon
share icon
Питање

Да ли је Исус био Јеврејин?

srpski
Одговор


Довољно је данас да се претражи интернет и види да постоји велика контраверза и неслагање око питања да ли је Исус из Назарета заиста био Јеврејин. Пре него што адекватно одговоримо на ово питање, морамо прво да поставимо друго питање: „Ко (или шта) је Јеврејин? Чак и ово питање садржи елементе контраверзе, а одговор зависи од особе која одговара. Али, једна дефиниција око које би се вероватно сложиле све главне струје јудаизма – правоверни, конзервативни или реформатори – је „Јеврејин је свака особа чија је мајка била Јеврејка или било која друга особа у породици је прошла процесс обраћења у јудаизам”.

Иако јеврејска Библија не наводи нигде да треба да се користи порекло по мајчинској линији, модерни рабински јудаизам верује да постоји неколико одломака у Тори где се ово подразумева или је наведено, као што су Поновљени закон 7:1-5; Књига Левита 24:10; и Езра 10:2-3. Затим, постоји неколико примера у Библији где многобошци прелазе у јудаизам (нпр. Рут, Моавка; види Рут 1:16 где Рут изражава жељу да се обрати) и која се сматра у потпуности Јеврејком, као и етнички Јевреји.

Стога, хајде да размотримо ова три питања: Да ли је Исус био, по националности, Јеврејин? Да ли је Исус био, у религиозном смислу, Јеврејин? И најзад, ако је Исус био Јеврејин, зашто хришани не следе јудаизам?

Да ли је Исус био, по националности, Јеврејин или је Његова мајка била Јеврејка? Исус се јасно поистовећивао са Јеврејима тог времена, Његовим физичким народом и племеном и њиховом религијом (иако је исправљао њене грешке). Бог Га је са сврхом послао у Јуду: „Својима је дошао, и његови га не примише. А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, - онима што верују у његово име” (Јован 1: 11-12). Он је јасно рекао: „Ви (многобошци) се молите ономе што не знате, ми (Јевреји) се молимо ономе што знамо, јер спасење долази од Јудеја” (Јован 4:22).

Први стих Новог завета јасно проглашава јеврејску националност Исуса: „Родослов Исуса Христа, сина Давида, Авраамова сина” (Матеја 1:1). То је очигледно из одломака као што су Јеврејима 7:14: „А сасвим је очевидно да је Господ наш потекао из Јудина племена”, одакле добијамо име „Јеврејин”. А како ствари стоје са Маријом, Исусовом мајком? У родослову у 3. поглављу Еванђеља по Луки, видимо да је Марија директан потомак цара Давида, што је Исусу дало законско право на јеврејски престо, а и потврду да је Исус, по националности, Јеврејин.

Да ли је Исус поштовао религијске јеврејске обичаје? Оба Исусова родитеља „свршише све по закону Господњем“ (Лука 2:39). Његова тетка и теча, Захарије и Јелисавета такође су поштовали Тору (Лука 1:6), тако да можемо да видимо да је вероватно цела породица озбиљно шватала јеврејску веру.

У Беседи на Гори (Матеј 5-7), Исус је стално потвђивао ауторитет Торе и пророка (Матеј 5:17), чак и у Божијем царству (Матеј 5:19.20). Он је редовно похађао синагогу (Лука 4:16) и Његово подучавање поштовали су други Јевреји тог времена (Лука 4:15). Он је подучавао у јеврејском храму у Јерусалиму (Лука 21:37), јер да није био Јеврејин, улазак у тај део храма му просто не би био дозвољен (Дела 21:28-30).

Исус је такође показивао и спољне знаке Јеврејина који поштује обичаје. Носио је ресе на одећи (Лука 8:44; Матеј 14:36) да послуже као подсећање на заповести (Бројеви 15:37-39). Поштовао је Пашу (Јован 2:13) и отишао је у Јерусалим (Поновљени закон 16:16) на ту веома битну јеврејску светковину. Поштовао је Сукот или празник сеница (Јован 7:2,10) и отишао је у Јерусалим (Јован 7:14), како је захтевала Тора. Такође је славио Хануку, празник освећења храма (Јован 10:22) и вероватно празник Рош Хашан – празник труба (Јован 5:1) и ишао је у Јерусалим током оба ова празника, иако Тора то није захтевала. Јасно је да се Исус идентификовао као Јеврејин (Јован 4:22) и цар Јевреја (Марко 15:2). Од момента његовог рођења до задње Паше (Лука 22:14-15), Исус је живео као Јеврејин који је поштовао обичаје.

Ако је Исус Јеврејин, зашто онда хришћани не следе јудаизам? Јудејски закон дат је Мојсију за Израелце путем једног веома светог и посебног завета на Синајској гори и забележен је у књизи Излазак. Према овом савезу, Бог је написао законе на каменим плочама и Израелу је наређено да буде послушан свему што је откривено. Али овај диван савез био је само слика једног новог и бољег савеза који ће Бог једног дана дати Свом народу, и Јеврејину и многобошцу.

Нови савез записан је у Јеремији 31:31-34 „Ево, иду дани, говори Господ, кад ћу с домом Израеловим и с домом Јудиним склопити нови савез. Не као Савез који сам склопио с очевима њиховим кад их за руку узех да их из земље египатске изведем, а који они прекршише, мада сам им ја господар био, говори Господ; него ево Савеза који ћу с домом Израеловим уредити после ових дана, говори Господ: Закон свој ћу у њих усадити, написат ћу га у срцу њихову и бит ћу њихов Бог, а они ће бити мој народ. Неће више пријатељ пријатеља учити ни брат брата говорећи: ,Спознајте Господа!' Јер ће ме сви познавати, од најмањега до највећега, говори Господ. Јер ћу им опростити недела њихова, и грехе њихове нећу више спомињати“.

Хришћани данас не прате јудаизам, јер је Мојсијев закон био испуњен у Исус Христу. Исус је рекао: „Не мислите да сам дошао да разрешим закон и пророке; нисам дошао да разрешим него да испуним” (Матеј 5:17). А писац Јеврејима је написао: „Тиме што каже ,нови' савез прогласио је застарелим онај први. А што застарева и овештава није далеко од ишчезавања“ (Јеврејима 8:13).

Као хришћани не треба више да пратимо стари савез, јер је стари савез замењен. Ми сада имамо бољи савез, са бољом жртвом, коју је спровео бољи првосвештеник! „ Кад, дакле, браћо, имамо поуздање да улазимо у светињу крвљу Исуса, који нам је отворио нови и живи пут кроз завесу, то јест, његово тело, и кад имамо великог свештеника над Божијим домом, приступајмо с истинитим срцем у пуној вери, очишћени у срцима од зле савести и опрана тела чистом водом. Држимо непоколебљиво исповедање наше наде, јер је веран онај који је обећао” (Јеврејима 10: 19-23).

Врати се на Српску страну

Да ли је Исус био Јеврејин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries