settings icon
share icon
Питање

Ја сам Јеховин сведок, зашто да постанем хришћанин?

srpski
Одговор


Можда најбитнија заједничка црта између еванђеоских хришћана и Јеховиних сведока је наше веровање у Библију као Богом надахнути врхунски ауторитет, по питању која се тичу Бога и Његових очекивања од нас. Иако разумемо ствари другачије, Јеховини сведоци заслужују похвалу због придржавања Писма и његовог проучавања да би спознали Бога и Његову вољу. Као становници Верије, треба да будемо мудри да испитујемо све ствари у животу у светлости Библије. У ту сврху, испитаћемо стихове из верзије превода Јеховиних сведока (верзија Библије коју је објавило њихово друштво „Кула стражара") да бисмо рашчистили неке неспоразуме.

Божије име
Хришћани добијају своје име због тога што су следбеници и обожаваоци Исуса Христа, првим пут названи „хришћани" у Антиохији током Павлове службе (Дела 11:26). Павле је стално јасно стављао до знања да бити хришћанин значи бити сведок људима у вези са Христовом личношћу, бити сведок Христовим речима и делима. За разлику од тога, Јеховини сведоци верују да треба да се усредсредимо, искључиво, на слављење Бога Оца (који се некада у Библији назива „Јехова").Међутим, име „Јехова" је хибридно име које су створили хришћани додавајући самогласнике на тетраграматон „ЈХВ", што је изворни облик оног што данас знамо као „Јахве" у хебрејском и „Јехова" у грчком. Еванђеоски хришћани разумеју да је Исус Бог у својој пунини, истоветан у божанству, али другачији по функцији од оне коју има Бог Отац. Хришћани признају да је једно од имена Бога Оца Јехова; међутим, постоје многа друга имена и титуле која се у Библији користе у вези са Богом Оцем.

Јеховини сведоци верују да је Исус арханђел Михајло и категорично поричу Његово божанство. Као што ћемо видети, уколико верујемо да је Исус било ко други осим Бога, многи стихови представиће очигледну супротност. Међутим, ми знамо да је Божија Реч непогрешива и да не противуречи самој себи. Стога, морамо да разумемо да је истина Божије Речи у складу са Његовим откривењем и верна је том откривењу. Приметићете да ти исти стихови нису противуречни уколико разумемо да је Исус Бог Син – пунина Бога у телесном облику – који је предао своја права да би био слуга који пати и да би се жртвовао за наш грех (Сви стихови су директни цитати верзије Библије Јеховиних сведока. Масна слова су додата ради наглашавања).

Божија слава
(Стихови који се односе на Бога Оца)

Исаија 42:8 „Ја сам Јехова. То је име моје, ии никоме нећу дати славу своју,нити хвалу своју ликовима резбареним."

Исаија 48:11 „….Никоме нећу дати славу своју."

(Стихови који се односе на Исуса)

Јован 8:54 „ Мене прославља Отац мој, за кога ви кажете да је ВАШ Бог."

Јован 16:14: „Он ће ме прославити."

Јован 17:1 „Оче, дошао је час. Прослави свог сина."

Јован 17:5 „А сада ти, Оче, прослави мене код себе славом коју сам имао код тебе пре него што је свет постао."

Филипљанима 2:10 „Да се у Исусово име савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом"

Јеврејима 5:5 „Тако ни Христ није сам себе прославио поставши првосвештеник, већ га је прославио онај који му је рекао: „Ти си мој син, ја сам ти данас постао отац."

Спаситељ
(О Оцу)

Исаија 43:3 „Јер сам ја Јехова, Бог твој, Свети Бог Израелов, Спаситељ твој."

Исаија 43:11 „Ја, ја сам Јехова и осим мене нема спаситеља."

Исаија 45:21 „Зар нисам ја, Јехова? Осим мене нема другог Бога. Ја сам праведан Бог и Спаситељ,и нема другог осим мене."

(О Исусу)

Лука 2:11 „Јер вам се данас у Давидовом град родио Спаситељ— Христ,Господ."

Дела 13:23 „Из његовог потомства, Бог је према свом обећању довео Израелу спаситеља, Исуса."

Титу 1:4 „….Незаслужена ти доброта и мир од Бога, Оца,и од Христа Исуса, нашег Спаситеља"

У чије име треба да се поуздајемо?

(речено о Исусу или је Христос изговорио)

Јован 14:12 „Заиста, заиста, кажем вам, ко исказује веру у мене, чиниће дела каква и ја чиним. Чиниће и већа дела од ових, јер ја одлазим к Оцу."

Дела 4:12 „И ни у ком другом нема спасења, јер нема другог имена под небом датог људима по коме можемо бити спасени."

Дела 26:18 „…И наследство међу онима који су посвећени."

Откривење 2:13 „Знам где боравиш — тамо где је Сатанин престо — а ипак се чврсто држиш мог имена и ниси порекао своју веру у мене."

Јован 20:28 „Тома му на то рече: „Мој Господ и мој Бог! Исус му рече: „Јеси ли поверовао зато што си ме видео? "

Јован 20:31 „А ова су записана да бисте веровали да је Исус заиста Христ,Син Божји, и да верујући имате живот у његовом имену"

Дела 2:38 А Петар им рече: „Покајте се и нека се свако од вас крсти у име Исуса Христа…."

1. Јованова 3:23 „А ово је његова заповест: да показујемо веру у име његовог Сина Исуса Христа."

Створен или Створитељ?
Јеховини сведоци подучавају да је Јехова створио Исуса као анђела, а да је, затим, Исус створио све друге ствари. Шта Библија говори?

(О Оцу)

Исаија 66:2 „Све је то моја рука начинила, и тако је све то настало."

Исаија 44:24 „Ја, Јехова, чиним све, сам небеса разастирем"

(О Исусу)

Јован 1:3 „Све је постало преко њега и без њега није постало ништа". Ако су све ствари постале кроз Исуса, Он није могао да буде створен, јер је Он укључен у „све ствари".

Статус, Имена и Титуле Исуса и Јехове
Исаија 9:6 „Јер нам се родило дете, добили смо сина, коме ће кнежевска власт бити на рамену. Име ће му бити Дивни Саветник, Моћни Бог, Вечни Отац, Кнез Мира"

Откривење 1:8 „Ја сам Алфа и Омега", говори Јехова Бог, „Онај који јесте и који је био и који долази, Свемоћни."

Откривење 1:17-18 „Ја сам Први и Последњи, и жив сам. Био сам мртав,али, ево, живим у сву вечност,и имам кључеве од смрти и гроба."

Откривење 2:8:„ Ово говори он, 'Први и Последњи', који је био мртав па оживео."

Откривење 22:12-16 „Ево, долазим брзо и доносим плату, да платим свакоме према његовом делу. Ја сам Алфа и Омега, први и последњи, почетак и свршетак. Срећни су они који су опрали своје дуге хаљине, да би имали право на дрво живота …..Ја, Исус, послао сам вам свог анђела да ово посведочи скупштинама. Ја сам корен и Давидов потомаки сјајна звезда јутарња."

Откривење 21:6-7 „Ја сам Алфа и Омега,почетак и свршетак.Ономе ко је жедан даћу да бесплатно пије с извора воде живота. Ко победи, наследиће те благослове. Ја ћу му бити Бог, а он ће ми бити син." Ако је Јехова Алфа и Омега (прво и последње грчко слово), онда „први и последњи" мора да се односи на Јехову, тако Јеховини сведоци тврде. Али, када је Јехова био мртав? Једини „први и последњи" који је умро и поново оживео је Исус.

Јеврејеима 1:13 „И за кога је од анђела икада рекао: „Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим?"

Истина и Јединство
Исусово заступничко окајање греха било је прихваћено из једног разлога: Бог прихвата само Његову праведност. Праведност човека или анђела није довољна. Не може да задовољи свет и савршени стандард Божијег праведног закона. Исус је био једина погодна жртва, јер је Он био Божија праведност и пошто је Божији закон налагао проливену крв, Исус је постао човек тако да би Он могао да буде откуп за оне који верују у Његово име.

Обрати пажњу да, ако разумемо да је Исус отеловљени Бог, онда сви горе наведени стихови могу да буду шваћени као истинити и узајамно постојани у својим тврдњама. Могу, такође, да се разумеју са јасним разлогом и шваћени тако како су и написани. Међутим, уколико покушамо да предложимо да је Исус нешто мање од Бога – Михајло арханђео – онда се ови стихови међусобно искључују и не могу сви да буду истинити, када се посматрају у свом природном контексту. Стога, истина Божије речи нас обавезује да морамо да дођемо до другачијег разумевања по коме је цела Библија јединствена, међусобно повезана, међусобно зависна, непогрешива и истинита. Та обједињујућа истина може да се нађе само у особи и божанству Исуса Христа. Нека гледамо истину откривену у Библији онаквом каква је, а не како бисмо ми желели да она буде и нека Бог прими сву славу.

Уколико имаш било какво питање о Исусу као отеловљеном Богу, слободно нас питај. Уколико си спреман да поверујеш у Исуса, отеловљеног Бога, можеш да изговориш следећи речи Богу: „Оче, знам да сам грешник и да сам вредан твога гнева. Признајем и верујем да је Исус једини Спаситељ и да је једино као Бог, Исус могао да буде Спаситељ. Сада стављам своје поуздање једино у Христа да ме спасе. Оче, молим те, опрости ми, очисти ме и промени ме. Хвала ти на дивној благодати и милости"-

Да ли си поверовао у Исуса Христа због оног што си овде прочитао? Ако јеси, молим те кликни на “Поверовао сам у Исуса Христа данас” икону доле.

EnglishВрати се на Српску страну

Ја сам Јеховин сведок, зашто да постанем хришћанин?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries