settings icon
share icon
Питање

Да ли сви имају празнину коју само Бог може да испуни?

srpski
Одговор


Идеја да сви имају „празнину коју само Бог може да испуни“ говори да свака особа има празнину у духу, души, животу, коју само Бог може да испуни. „Празнина коју само Бог може да испуни“ је унутрашња тежња људског срца за нечим што је ван њега, нечим оностраним, нечим „другачијим од њега“. Књига Проповедника 3:11 односи се на идеју да је Бог ставио човеку у срце вечност“. Бог је створио човека за свој вечни план, и само Бог може да испуни нашу потребу за вечношћу. Сва религија је заснована на унутрашњој човековој жељи да се „повеже“ са Богом. Ову жељу само Бог може да испуни, и зато се може назвати „празнина коју само Бог може да испуни“.

Међутим, проблем је у томе да људи занемарују ову празнину или покушавају да је испуне стрварима које нису Бог. Јеремија 17:9 описује ово стање у нашим срцима овако: „Срце је преварно више свега и опако: ко ће га познати?” Соломон понавља исту идеју: „А то је најгоре од свега што бива под сунцем што свима једнако бива, те је и срце људско пуно зла, и лудост им је у срцу док су живи, а потом умиру.“ (Проповедик 9:3). Нови завет се слаже: „Зато је стремљење тела непријатељство према Богу; јер се не покорава Божијем закону, нити може.“ (Римљанима 8:7). Римљанима 1:18-22 описује човечанство као оно које одбацује оно што се о Богу може дазнати, укључујући и „празнину коју само Бог може да испуни“ и које се клања свему и свачему само не Богу.

Нажалост, многи проведу своје животе трагајући а нечим што би испунило њихове жудње за смислом, каријером, поридицом, спортом, итд., а да то није Бог. Али трагајући за овим стварима које нису вечне остају неиспуњени и питају се зашто готово никад нису задовољни. Нема сумње да многи трагају за стварима које нису Бог да би испунили своју меру „среће“ на неко време. Али кад узмемо у убзир Соломона, који је има сва блага, успех, поштовање и моћ у свету, укратко, све што људи траже у овом животу, видимо да ништа од овога није могло да испуни жудњу за вечношћу. Прогласио је да је све то „таштина“, мислећи да је трагао за овим стварима узалудно јер оне нису могле да га испуне. На крају је рекао: „Главно је свему што си чуо: Бога се бој, и заповести Његове држи, јер то је све човеку.“ (Проповедник 12:13).

Баш као што коцка не може да прође кроз округао отвор, тако ни „празнину коју само Бог може да испуни“ не може да попуни нико осим Бога. Само кроз лични однос са Богом по вери у Исуса Христа „празнина коју само Бог може да испуни“ је испуњена и задовољена жеља за вечношћу.Врати се на Српску страну

Да ли сви имају празнину коју само Бог може да испуни?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries