settings icon
share icon
Питање

Да ли се Бог противи задовољству?

srpski
Одговор


Неки људи замишљају Бога као окрутног налогодавца који је противи било каквој забави или задовољству. За њих, Он је Бог свеопште озбиљности или правила. Али то није исправна, библијска слика Бога.

Бог нас је створио са способношчу да искусимо задовољство. Неколико библијских стихова говори о нашем уживању и задовољству (на пример, Псалам 16; Изреке 15:13; 17:22). Лепота створења и разноликост човечанства показује нам Божију креативну палету. Многи људи проналазе задовољство проводећи време напољу или склапајући односе са људима другачијих карактерних особина. Ово је добро и исправно. Бог жели да Његово створење ужива.

Видимо у Библији да Бог сам ужива у стварима. Софоније 3;17, на пример, каже да Бог ужива у нама и пева над нама. Бог је, такође, установио много фестивала и прослава у Старом завету. Ове светковине, иако поучног карактера, биле су ипак славља. Библија говори о томе како треба да имамо радост – посланица Филипљанима и Псалми су два места где видимо доста тога. Исус каже: „Лопов долази само да украде, закоље и упропасти, ја сам дошао да имају живот и да га имају у изобиљу" (Јован 10:10). Живот „у изобиљу" звучи као угодно искуство.

Божији дизајн људског тела открива да је задовољство део Његовог плана. Нервни завршеци за укус који се налазе на језику и друга чула су доказ да се Бог не противи задовољству. Зашто је храна толико укусна? Зашто мирис ружа доноси задовољство. Зашто је масажа леђа право уживање? Зато што је Бог тако желео. Задовољство је била Божија идеја.

Понекад мислимо да, када хришћани говоре о задовољству или радости, они мисле да се то односи на читање Библије, размишљање или служење другима. Ми заиста уживамо у тим активностима, али не на уштрб других активности. Бог нас је, такође, створио за заједништво са другима, као и за рекреацију. Створени смо да уживамо да будемо Његова деца, да користимо таленте које нам је дао и да учествујемо у задовољствима које Он нуди.

Такође, треба мудро разликовати различите типове „задовољстава" у овом свету. Живимо у палом свету, где је оно Божије најбоље за нас извитоперено. Само зато што неко друштво сматра да је нека активност угодна, то не значи да је угодна и Богу (види Галатима 5:19-21; Колошанима 3:5-10; 1. Коринћанима 6:12-17). Када размислимо о тим задовољствима, видимо да она, у ствари, нису здрава за нас или погодна за дугорочно задовољство. Блудни син је уживао у греху док му није понестало новца; онда је шватио да су грешна задовољства пролазна (Лука 15:11-17). Она су лажни пријатељи који нас чине празнима и пуним чежње.

Битно је шватити да сврха наших живота није задовољство. Хедонизам је лажна филозофија. Ми смо створени да уживамо у Богу (Псалам 37:4) и да прихватимо, са захвалношћу, добре ствари које Он обезбеђује. Још битније је то да смо створени да имамо однос са Богом.

Не, Бог се не противи задовољству. Он се противи томе да задовољство замени Његово место у нашим животима. Понекад смо позвани да се одрекнемо тренутног задовољства да би уложили у веће задовољство Божијег царства. Нећемо бити разочарани. За оне који траже Њега и Његову праведност, Бог је припремио „вечна задовољства" (Псалам 16:11).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли се Бог противи задовољству?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries