settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог био толико присутан у Библији, а данас изгледа тако скривен?

srpski
Одговор


Библија бележи како се Бог појављује људима, изводи невероватниа и непорецива чуда, јасно говори, као и многе друге ствари којима нисмо често сведоци данас. Зашто је то тако? Зашто је Бог био толико вољан да се открије и докаже у библијским временима, али се чини „скривеним" и тихим данас?

Један разлог што се Бог чини скривеним данас је једноставна чињеница вољног и непокајаног греха. „Завапиће они Господу, али он им неће одговорити! Сакриће Он у то време лице своје од њих, јер су они зла дела чинили" (Михеј 3:4; Поновљени закон 31:18; 32:20). Такође, без вере му је немогуће угодити (Јеврејима 11:6). Понекад људима недостаје доказ о Богу, због њиховог одбијања да верују (види Марко 6:1-6) – тешко је видете када одбијаш да отвориш очи.

Далеко од тога да је скривен, Бог је завршио план прогресивног објављивања човечанству. Током Његовог дуговековног процеса комуникације, Бог је, понекад, користио чуда и директно се обраћао народу да би открио свој карактер, упутства и планове. У паузама Његовог обраћања, владала је тишина. Његова сила није била очигледна,а нова откривења нису долазила (види 1. Самуилову 3:1).

Божије прво чудо – стварање – никада није било сакривено ни на који начин. Створење је било и даље јесте први доказ Божијег постојања и начин на који Он открива многе од својих особина. Из оног што је створено, човек може да види да је Бог моћан, суверен и вечан (Римљанима 1:20). Створење је било Његова прва објава човечанству. „Небеса славу Божију објављују, дела руку Његових небески простор гласи" (Псалам 19:1). После стварања, Бог је говорио народу да би се и даље објавио и обавестио човека о Његовим путевима. Прво је говорио Адаму и Еви, дајући им заповести које треба да следе, а када су били непослушни, прогласио је проклетство. Такође је рекао њему и целом човечанству да ће им послати Спаситеља да их откупи од греха.

Пошто је Енох био узнет на небо, чинило се да је Бог опет био „скривен". Али, касније, Бог је говорио Ноју да би спасио Њега и Његову породицу, па Мојсију, предајући му закон да би га Његов народ следио. Бог је чинио чуда да би дао аутентичност Мојсију као свом пророку (Излазак 4:8) и да би избавио Израелце из Египта. Бог је поново чинио чуда у време Исуса Навина да би учврстиио Израел у обећаној земљи, па опет у време Илије и Јелисеја да би им дао аутентичност као пророцима и да би се борио против идолопоклонства. Између тих тренутака божанске интервенције, генерације су прошле, а да нису виделе чудо нити чуле Божији глас. Многи су се вероватно питали: „Зашто је Бог скривен данас? Зашто се не укаже?″

Када је Исус дошао на земљу, после 400 „тихих" година, Он је чинио чуда да докаже да је Он заиста Божији Син и да би подстакао да људи верују у Њега (Матеј 9:6; Јован 10:38). После Његовог чудесног васкрсења, оспособио је апостоле да наставе да изводе чуда да би доказао да их је Он заиста послао, тако да би људи веровали у Исуса и послушали Нови завет који су апостоли писали.

Постоји неколико разлога, зашто после времена апостола, Бог више не говори тако чујно, нити се објављује. Као што је претходно речено, Бог је већ проговорио. Његове речи су верно записане и биле су чудесно сачуване током векова. Библија је готова. Божије прогресивно откривење је готово (Откривење 22:18). Сада имамо завршен библијски канон и нису нам потребна додатна чуда да би „потврдила ваљаност" Билбије, чија је аутентичност већ потврђена. У Божијој савршеној Речи имамо све што нам је потребно „за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности" (2. Тимотеју 3:16).

Библија је савршено способна да нас „умудри на спасење вером у Христа Исуса" (2. Тимотеју 3:15). То је „чвршћа пророчка реч (чвршћа него чудесно искуство) и добро чините што пазите на њу"(2. Петрова 1:19). Не треба нам ништа више и не треба да тражимо ванбиблијска откривења. Чинити тако нешто значи да доводимо у питање ефикасност Библије за коју је Бог објавио да је довољна.

Али, зар нам не говори Свети Дух? Да. Он је наш Утешитељ у овом свету (Јован 14:16). И Он ради са нашом савешћу да нам помогне. Али, важно је разумети да Дух не даје нова откривења данас. Уместо тога, Он нам говори кроз писану Божију реч, која је „мач Духа" (Ефесцима 6:17). Дух ће нам некад призвати у сећање посебне стихове у временима када су нам најпотребнији (Јован 14:26). Он нас просветљује да разумемо Реч и оспособљава нас да је живимо. Али, нико не може да каже: „Дух ми је открио нову чињеницу у вези са небом, која се не налази у Библији". То је додавање Библији и претпоставка.

Пророк Авакум наводи још један разлог за данашње стање „скривеног" Бога. „Од вере своје праведнике ће живети″ (Авакум 2:4). Бог не даје свом народу стални ланац чудесних знакова; Он то никада није радио. Уместо тога, Он очекује да му Његов народ верује због оног што је Он већ урадио, да истражује Писмо свакодневно и да живи по вери, а не по гледању (Матеј 16:4; Јован 20:29; 2. Коринћанима 5:7).

Најзад, хајде да се подсетимо, да, чак и у временима када изгледа да Бог ништа не чини, Он је и даље суверени Господ свог створења и стално ради, приводећи крају свој савршени план. Један од најбољих примера Божијег „скривеног" рада је књига о Естер, у којој се Бог никада не помиње, али која јасно показује Његову суверену руку од почетка до краја.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је Бог био толико присутан у Библији, а данас изгледа тако скривен?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries