settings icon
share icon
Питање

Зашто Бог мрзи развод?

srpski
Одговор


Малахија 2:16 је често цитирани одломак који говори о томе шта Бог мисли о разводу. „„Мрзим развод“, каже Господ, Бог Израиљев”. Али овај одломак говори много више од тога. Ако се вратимо на 13. стих, читамо: „ прекривате олтар Господњи сузама, плачући и кукајући, јер он више не обраћа пажњу на вашу жртву, нити му је мило да је од вас прими. А ви питате: ’Зашто је тако? 'Зато што је Господ сведок између тебе и жене младости твоје, којој си био неверан, иако ти је другарица и жена са којом си склопио савез. Зар није учинио да будете једно тело и један дух? Зашто једно? Зато што тражи побожно потомство. Стога пази да не будеш неверан жени своје младости."

Из овог одломка сазнајемо неколико ствари. Прво, Бог не слуша молбе за благослов оних који су прекршили брачни завет. Прва Петрова 3:7 каже: „Тако и ви, мужеви, будите увиђавни према својим женама и указујете им поштовање као слабијем полу и сунаследницима милосног дара живота, да ништа не омета ваше молитве. (нагласак додат). Постоји директна корелација између начина на који мушкарац третира своју жену и ефикасности његових молитава.

Бог јасно објашњава своје разлоге због којих тако високо цени брак. Он каже да их је Он „учинио једним“ ( Малахија 2:15 ). Брак је био Божја идеја. Ако га је Он дизајнирао, онда може да га дефинише. Њему је одвратно свако одступање од Његовог плана. Брак није уговор; то је завет. Развод уништава читав концепт савеза који је тако важан за Бога.

У Библији Бог често пружа илустрације којима поучава духовне стварности. Када је Аврам принео свог сина Исака на олтар, то је била слика дана, стотинама година касније, када ц́е Господ Бог принети свог јединог Сина (Постање 22:9; Римљанима 8:32). Када је Бог захтевао крвне жртве за опроштење греха, он је сликао савршену жртву коју ц́е Он сам принети на крсту (Јеврејима 10:10).

Брак је слика савеза који Бог има са својим народом (Јеврејима 9:15). Савез је нераскидива обавеза и Бог жели да шватимо колико је озбиљан. Када се разведемо од некога са ким смо склопили савез, подигравамо се Богом-даном концепту заветног односа . Црква (они појединци који су примили Исуса као Спаситеља и Господа) је у Светом писму представљена као „Христова невеста“ (2. Коринц́анима 11:2; Откривење 19:7-9). Ми, као Његов народ, смо „венчани“ за Њега кроз савез који је Он успоставио. Слична илустрација се користи у Исаији 54:5 о Богу и Израелу.

Када је Бог успоставио брак у рајском врту, створио га је као слику највец́ег јединства које људска биц́а могу да познају (Постање 2:24). Желео је да разумемо јединство које можемо имати с Њим кроз откупљење (1. Коринц́анима 6:17). Када муж или жена одлуче да прекрше тај брачни савез, то квари слику Божјег савеза с нама.

Малахија 2:15 нам даје још један разлог зашто Бог мрзи развод. Он каже да „тражи побожно потомство“. Божји план за породицу је био да се један мушкарац и једна жена посвете једно другом за цео живот и да одгајају децу како би разумели и концепт савеза. Деца одгајана у здравој куц́и са два родитеља имају далеко вец́у вероватноц́у да сама склопе успешан брак.

Када су Исуса упитали зашто Закон дозвољава развод, Он је одговорио да је Бог то дозволио само „због тврдоц́е срца ваших, али од почетка није било тако“ (Матеј 19:8). Бог никада није намеравао да развод буде део људског искуства и је тужан када наша срца отврдну и прекршимо савез који је Он створио.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто Бог мрзи развод?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries