settings icon
share icon
Питање

Шта значи да је Бог вечан?

srpski
Одговор


Реч вечан значи „бесмртан, без почетка и краја". Псалам 90:2 нам говори о Божијој вечности: „Пре него се горе родише, и пре него си земљу саздао и васељену, од искона и довека ти си, Боже!" Пошто људи све мере временом, веома нам је тешко да разумемо нешто што нема почетак, и што је одувек, и што ће наставити да постоји заувек. Међутим, Библија не покушава да докаже Божије постојање или Његову вечност, већ једноставно почиње са: „У почетку Бог..." (Постање 1:1), указујући да је од почетка постојања бележења времена Бог већ постојао. Од трајања уназад без граница, до трајања унапред без граница, од вечних времена до вечних времена, Бог је био и јесте заувек.

Када је Бог поставио Мојсија да иде код Израелаца са поруком од Њега, Мојсије се питао шта би му рекао ако би га питали које је Божије име. Бог је то открио на најбољи могући начин: „Бог рече Мојсију: „ЈА САМ ОНАЈ КОЈИ ЈЕСАМ." И рече даље: "Тако ћеш казати синовима Израеловим: онај коме је име 'ЈА ЈЕСАМ' он ме посла к вама." (Излазак 3:14). Ово означава право Божије биће, Његово самопостојање, и да је Биће над бићима. То такође описује Његову вечну природу и непромењивост, као и Његову постојаност и верност у испуњењу Његових обећања, пошто то укључује сва времена, прошлост, садашњост и будућност. У том смислу, не само – „ја сам који јесам" у садашњости, већ ја сам који је био и ја сам који ће бити, и бићу ко јесам. Речи самог Бога о Његовој вечности говоре са страница Писма.

Исус Христос, отелотворени Бог, такође је потврдио Своју божанску и вечну природу људима Свог времена тако што им је рекао: „Рече им Исус: заиста, заиста, кажем вам: ја постојим пре но што се Авраам родио." (Јован 8:58). Јасно је да је Исус тврдио да је Бог у телу пошто су Јевреји покушали да га каменују на смрт, када су то чули. За Јевреје је нечија тврдња да је вечни Бог било светогрђе достојно смрти (Левитска 24:16). Исус је тврдио да је вечан, као што је и Његов Отац вечан. Јован је стално понављао тврдње у вези са Христовом природом. „У почетку беше Реч Божија, и та Реч беше у Бога, и Бог беше Реч" (Јован 1:1). Пре почетка забележеног времена, Исус И Њеегов Отац су били једна природа, делећи пођеднако особине вечности.

Римљанима 1:20 нам говори да је Бог вечан по Својој природи и Његова вечна природа нам је откривена кроз творевину. Сви људи виде и разумеју овај аспект Божије природе због сведочанства различитих аспеката створеног реда. Сунце и небеска тела иду истом путањом у својој орбити вековима. Годишња доба долазе и одлазе у своје време, дрвеће производи лишће у пролеће и оно опада у јесен. Из године у годину ово се наставља, и нико не може да их заустави нити спречи Божији план. Све ово говори о Божијој вечној сили и плану за земљу. Једног дана Он ће створити ново небо и нову земљу, и они, као и Он ће наставити да постоје у вечности. Ми који припадамо Христу по вери наставићемо такође своје постојање у вечности, делећи вечност нашег Бога, по чијем смо лику створени.Врати се на Српску страну

Шта значи да је Бог вечан?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries