settings icon
share icon
Питање

Шта је Православна црква и у шта верују православци?

srpski
Одговор


Православна црква није једна црква, већ породица 13 независних тела која се називају према нацијама у којима су смештена (Грчка православна црква, Руска православна црква…). Уједињене су по шватању сакрамената, доктрине, литургије и црквеног уређења, али свака од њих сама уређује свој живот.

Старешина сваке православне цркве назива се патријархом. Цариградски патријарх (са седиштем у Истанбулу) је екуменски или васељенски патријарх. Његов положај је приближно једнак положају папе у Римокатоличкој цркви. Али, насупрот папи који се назива и ПРИМУС ФИЛИУС ДЕИ (намесник Сина Божијег), цариградски патријарх је ПРИМУС ИНТЕР ПАРЕС (први међу једнакима). Цариградски патријарх ужива нарочите почасти, али нема власт да утиче на осталих дванаест православних цркава.

Православна црква тврди за себе да је једина права Христова црква и да њени корени сежу до првих апостола кроз непрекидни ланац апостолског наслеђивања. Православни мислиоци полемишу о духовном статусу римокатолика и протестаната, а неколицина их још увек сматра јеретицима. Али, и православци попут католика и протестаната верују у Тројство, Библију као реч Божију, Исуса као Божијег Сина и у још многе библијске доктрине. Ипак, доктринарно су много ближи римокатолицима него протестантима.

Нажалост, доктрине о оправдању вером практично нема у историји и теологији Православне цркве. Православље ставља нагласак на тхеосис (дословно “обожење”), постепени процес у коме хришћанин све више постаје налик Христу. Оно што многи у православној традицији не шватају је то да је обожење прогресивни резултат спасења, а не тражење спасења. Остале карактеристике православља које нису у складу с Библијом су следеће:

- једнак ауторитет црквене традиције и Светог писма
- појединцу се не саветује да тумачи Библију ван црквене традиције
- доживотно девичанство Марије
- молитва за мртве
- крштење беба тј. занемаривање личне одговорности и вере у том чину
- могућност спасења после смрти
- могућност губитка спасења.

Из Православне цркве потекли су неки од најзначајнијих гласова хришћанства. Много православца данас има истинско спасење у Исусу Христу иако православна црква не преноси јасну поруку Христовог еванђеља које налазимо у Библији. Позив реформиста на “само Писмо, само веру, само милост и само Христа" не налазимо у православној цркви, а то је ипак највредније благо хришћанства без кога се не може.Врати се на Српску страну

Шта је Православна црква и у шта верују православци?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries