settings icon
share icon
Питање

Шта је теорија Старости дана?

srpski
Одговор


Иако је Мојсије написао књигу Постања пре отприлике 3400 година, тек у последњих неколико векова развила се озбиљна дебата о природи и датуму стварања. Сходно томе, сада постоји низ теорија у вези са стварањем, а једна од њих се зове теорија Старости дана. У основи, ово је веровање да су „дани“ о којима се говори у првом поглављу 1. Мојсијеве, узастопни периоди а не буквални, 24-часовни дани. Стога се сматра да сваки дан представља много дужи, иако недефинисан, временски период, као што је милион или више година. У суштини, то је покушај да се Свето писмо усклади са теистичком еволуцијом, или барем са концептом „старе“ Земље.

Наука никада није оповргла ни једну реч из Библије. Библија је највиша истина и она би требало да буде мерило по коме треба оцењивати научну теорију. У неким случајевима, алтернативне теорије о пореклу имају за циљ да уклоне Бога из једначине. Теоретичари Старости дана, наравно не покушавају да уклоне Бога; радије покушавају да усагласе традиционалне погледе на Библију са савременим ставовима према науци. Ипак, са оваквим приступом треба поступати са опрезом. Најгора последица преиспитивања истине или надахнуц́а из 1. Мојсијеве, је то што доводи у питање сваки део Божје Речи који се не слаже са нашим преференцијама. Све што Свето писмо учи о греху и смрти захтева непогрешивост прва три поглавља Постања, тј. 1. Мојсијеве. У светлу до сада изнетог, нека да размотримо неке од аргумената које су изнели заговорници теорије Старости дана.

Присталице теорије Старости дана често истичу да се реч која се користи за „дан“ на јеврејском, yом, понекад односи на временски период који је више од дословног, 24-часовног дана. Један одломак из Светог писма који се посебно често тражи као подршка овој теорији је 2. Петрова 3:8, „... да је један дан код Господа као хиљаду година, а хиљаду година као један дан.” Овај одломак нас свакако подсец́а да Бог стоји изван времена и да не треба сумњати у долазак будуц́ег библијског догађаја (односно, другог доласка) само зато што изгледа да се одужило из наше ограничене људске перспективе. За противнике теорије Старости дана, 2. Петрова 3:8 нема никакве везе са дужином недеље стварања.

Сваки дан у првом поглављу 1. Мојсијеве је описан као да има вече и јутро. Заиста, ове две речи — вече и јутро — се увелико користе у Старом завету и у вец́ини случајева се односе на нормалне дане. Говорец́и из перспективе језика, противници теорије Старости дана примец́ују да је Мојсије, ако је желео да пренесе дужи временски период, могао да користи јасне изразе као што су олам или qедем уместо yом.

Други разлог који се наводи за метафорички „дан“ према теорији Старости дана је тај што сунце није створено до четвртог дана. С обзиром на ово, како су могли постојати конвенционални, 24-часовни дани (тј. дан и ноц́) пре овога? Противници теорије Старости дана би тврдили да, технички, само сунце није потребно за дан и ноц́. Оно што је потребно је светлост и ротирајуц́а Земља. „Вече и јутро“ означавају ротирајуц́у Земљу, а што се тиче светлости, прва Божја заповест била је „Нека буде светлост“ и би светлост (1. Мојсијева 1:3), пре него што је било сунца. Одвајање светлости од таме била је прва ствар коју је наш Створитељ учинио.

Противници теорије Старости дана ц́е такође приметити да у Откривењу 21:23, видимо да Новом Јерусалиму „не треба сунце или месец да би га обасјали“ јер ц́е „Божја слава“ обезбедити „светлост“. На почетку стварања, Божја блистава светлост је могла бити довољна све док светила нису створена три дана касније.

Поред тога, према вец́ини тумачења теорије Старости дана, болест, патња и смрт су морали постојати пре пада човека. Свето писмо јасно указује да је „посредством једнога човека грех је ушао у свет [Адама], а грехом смрт“ (Римљанима 5:12). Није било смрти пре Адамовог чина непослушности у рајском врту, или како би креационисти Старости дана рекли, није било људске смрти пре Адамовог греха. У зависности од тога како неко усклади теорију Старости дана са пореклом људских биц́а, то би могло поништити доктрину о паду. Ово би такође поништило доктрину помирења, јер, ако није било пада, зашто би нам био потребан Откупитељ?

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је теорија Старости дана?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries