settings icon
share icon
Питање

Шта је то Хришћанство и шта Хришћани верују?

srpski
Одговор


1. Коринћанима 15,1-4 каже: „Обзнањујем вам, браћо, еванђеље које сам вам проповедао, које ви примисте, у ком и стојите, којим се и спасавате, ако га чврсто држите како сам вам ја објавио, сем ако нисте узалуд поверовали. Ја сам вам пре свега предао што сам и примио: да је Христос умро за наше грехе – по Писмима, и да је сахрањен, и да је васкрснут трећег дана по Писмима."

Укратко речено, то је хришћанско веровање. Хришћанство је јединствено у односу на друге вере, из разлога што је хришћанство више ствар односа него религијских обичаја. Уместо да се чврсто држи листе „чинити – не чинити,” циљ хришћана је да негују близак однос са Богом Оцем. Овај однос је омогућен због оног што је урадио Исус Христ и због службе Светог Духа у животу хришћана.

Хришћани верују да је Библија надахнута, непогрешива Реч Божија и њено учење је највећи ауторитет (2. Тимотеју 3,16, 2. Петрова 1,20-21). Хришћани верују у једног Бога који постоји у три особе: Отац, Син (Исус Христ), и Свети Дух.

Хришћани верују да је човечанство створено посебно да би имало однос са Богом, али да грех одваја све људе од Бога (Римљанима 5,12, Римљанима 3,23). Хришћанство учи да је Исус Христ ходао овом земљом, потпуни Бог и потпуни човек (Филипљанима 2,6-11), и да је умро на крсту. Хришћани верују да је после Његове смрти на крсту Он био сахрањен, да је устао и да сада живи са десне стране Оца, где се непрестано моли за верне (Јеврејима 7,25). Хришћанство тврди да је Исусова смрт на крсту била у потпуности довољна да плати цену греха коју сви људи дугују и то је оно због чега је обновљење односа између Бога и човека могуће (Јеврејима 9,11-14, Јеврејима 10,10, Римљанима 6,23, Римљанима 5,8).

Да би се спасао, човек једноставно мора да у потпуности поверује у свршено Христово дело на крсту. Ако особа верује да је Христ умро уместо њега и да је платио цену његовог греха, и да је поново устао, тада је та особа спашена. Не постоји ништа што неко може да уради да би заслужио спасење. Нико не може да буде „довољно добар“ да би угодио Богу сам од себе, јер смо сви ми грешници (Исаија 64,6-7, Исаија 53,6). Друго, не постоји ништа више што треба да се уради, јер је Христ све учинио! Када је био на крсту, Исус је рекао: „Свршено је“ (Јован 19,30).

Као што не постоји ништа што би неко могао да уради да би зарадио спасење, исто тако, ако једном поверујемо у оно што је Христ урадио на крсту за нас, не постоји ништа што можемо да урадимо да то спасење и изгубимо. Упамтите, Христово дело је учињено и довршено! Ништа у вези спасења не зависи од онога који га прима! Јован 10,27-29 каже „Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, те иду за мном. Дајем им вечни живот, па неће никада пропасти, нити ће их ко отети из моје руке. Мој Отац – који ми их даде – већи је од свих, и нико не може да отима из руке мога Оца.“

Неко може да мисли , „Ово је супер—једном кад сам спашен, могу да радим што хоћу, и нећу изгубити моје спасење!“ Међутим код спасења се не ради о томе да имамо слободу да радимо шта хоћемо. Спасење означава да смо постали слободни да не служимо својој старој природи и да смо слободни да тражимо исправан однос са Богом. Све док верни живе на овој земљи у својим грешним телима, увек ће постојати борба да попустимо пред грехом. Живот у греху нас спречава да имамо однос са Богом који он жели да има са људима, и све док неко као верник живи у греху неће моћи да ужива у односу са Богом који је Он намеравао да има са њим. Међутим, хришћани могу да победе у борби са грехом тако што ће проучавати и примењивати Божију Реч (Библију) у својим животима, под контролом Духа Светог, тј. покоравањем утицају и вођству Духа у свим свакодневним околностима, у Духу поштујући Божју Реч.

И док многе религије захтевају да особа чини или не чини одређене ствари, у Хришћанство је однос с Богом. Хришћанство је веровање да је Христ умро на крсту да би платио цену греха, те поново устао. Твој дуг греха је плаћен и ти можеш да имаш заједништво са Богом. Ти можеш да имаш победу над својом грешном природом и да ходаш у заједништву и послушности са Богом. То је истинско библијско хришћанство.Врати се на Српску страну

Шта је то Хришћанство и шта Хришћани верују?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries