settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о хришћанину који је самац?

srpski
Одговор


Питање хришћанина који је самац и шта Библија говори о онима који никад не уђу у брак често се швата погрешно. Апостол Павле говори у 1. Коринћанима 7:7-8: “Ја пак желим да сви људи буду као ја; али свако има свој благодатни дар од Бога, један овако, а други онако. А неожењенима и удовицама велим: добро им је ако остану као што сам и ја.” Приметићете да каже да неки имају дар самаштва, а неки дар брака. Иако изгледа као да се скоро сви венчавају, то није нужно Божија воља за све. Апостол Павле као самац није морао да се суочава са брачним проблемима и притисцима. Он је цео свој живот посветио ширењу Божије речи. Да је био ожењен, сигурно не би постао врстан Божији гласник.

С друге стране, неки људи боље функционишу у тиму служећи Богу као пар и породица. И једни и други хрићани су пођеднако важни. Није грех остати сам, чак и за цео живот. Најважнији циљ у животу није пронаћи брачног друга и изродити децу, већ служити Богу. Треба да се подучавамо из Божије речи и да се молимо. Ако тражимо да нам се Бог открије, он ће нам одговорити (Матеј 7:7), и ако тражимо да нас користи за своје дело, он ће и то учинити. „И не уподобљавајте се овом свету, него се преображавајте обнављањем свога ума, да бисте могли да разаберете шта је воља Божија, шта је добро, и угодно, и савршено“ (Римљанима 12:2).

На самаштво не треба гледати као на клетву или сигнал да “нешто није у реду” са мушкарцем или женом који су сами. Премда већина људи улази у брак, а Библија као да наговештава да то и јесте Божија воља за већину, хришћани самци ни у ком случају нису другоразредни. Као што говори 7. глава 1. Коринћанима, самаштво је виши позив. Као и у свему другом у животу, треба да молимо Бога за мудрост по питању брака (Јаков 1:5). Само следећи Божији план, било да је то самаштво или брак, постићи ћемо продуктивност и радост какву нам је Бог наменио.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о хришћанину који је самац?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries