settings icon
share icon
Питање

Када хришц́ански пар треба да потражи брачно саветовање?

srpski
Одговор


Сваки пар који се бори са проблемима у браку треба да потражи савет што пре. У сваком браку постоје успони и падови, који ако се не реше правилно, могу створити препреке које се тешко могу премостити. Често, било због поноса или стида, пар не тражи помоц́ на време у вези проблема које има, за да спаси брак. Чекају док не буде нанесена толика штета и да је брак вец́ мртав, и да саветник не може мого да учини. Пословице 11:14 кажу: „Када нема вођства, народ пропада, а с многим саветницима долази победа." Када се суочимо са биткама које су превелике да бисмо их водили сами, мудри људи траже мудар савет.

Проблеми који се понављају у браку су као путокази који упозоравају на опасност која долази. Неки од ових путоказа су:

1. Неспособност да се конфликт реши на здрав начин.
2. Један партнер доминира односом тако да потребе другог нису задовољене.
3. Неспособност да се направи компромис.
4. Један од партнера излази изван брака да би „поправио“ проблеме.
5. Прекид у комуникацији.
6. Забуна око улога сваког супружника у браку.
7. Порнографија.
8. Обмана.
9. Неслагање око стилова родитељства.
10. Зависност.

Када пар препозна било који од ових знакова упозорења, мудро је потражити побожни савет. Међутим, нису сви савети који се представљају као „хришц́ански“ засновани на истини Божје Речи. Пријатељи и породица могу да нам мисле добро, али могу понудити небиблијска решења која само збуњују и погоршавају проблем. Саветника треба изабрати на основу његове или њене филозофије и придржавања Светог писма као темеља емоционалног здравља. Многе ужасне приче стижу од људи који су тражили савет од оних којима су веровали, само да би пронашли „вукове у овчијој кожи“ (Матеј 7:15) који су оправдали грех и упутили повређеног супружника да „преболи то“.

Неколико питања у почетном интервјуу може елиминисати неке од тих „вукова“ пре него што се време и новац потроше на њих. Парови који проверавају саветнике треба да размотре следец́е:

1. Где је саветник прошао обуку или лицензирање? Вец́а је вероватноц́а да ц́ете добити терапију засновану на библији ако је саветник обучен кроз хришц́ански саветодавни програм, а не кроз секуларну организацију или универзитет. Државна дозвола не гарантује да ц́ете добити бољи савет. Одлична светска саветовања могу се нац́и преко локалних пастора, лаичких саветника и група за подршку.
2. Да ли је овај саветник искусан у решавању конкретних питања? Неколико кључних питања попут: „Какав је ваш приступ зависности од порнографије?“ ц́е вам помоц́и да одлучите да ли се слажете или не са перспективом овог саветника.
3. Да ли се слажете са филозофијом и/или верском опредељеношц́у овог саветника? Постоје секте и деноминације које носе заставу „хришц́ана“, али се можда превише разликују од система веровања брачног пара, да би имали користи од саветовања. Одабир саветника из религиозног круга коме брачни пар припада, може учинити саветовање ефикаснијим.

Не постоји ништа што може обец́ати савршен ишод, али разматрање ових питања може помоц́и да се сузи поље. Бог је за брак; Он мрзи развод (Малахија 2:16). Први корак који пар треба да предузме је да замоли Бога да их упути правом саветнику. Можда ц́е бити потребно мало изтраживања, али проналажење саветника који може донети божанску мудрост у проблематични брак је вредно сваког труда.

EnglishВрати се на Српску страну

Када хришц́ански пар треба да потражи брачно саветовање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries