settings icon
share icon
Питање

Да ли хришц́ани треба да користе услугу упознавања за проналажење супружника?

srpski
Одговор


Библија не говори о услугама за упознавање. У ствари, чак нам не говори како да „излазимо“ или „да се забављамо“, и не користи било који други термин који ми данас користимо за процес упознавања потенцијалног партнера. У библијским временима, забављање није постојало у истом облику као што је то данас. Тада су породице помагале младим женама и мушкарцима да се упознају и вере, а често су избирали супружнике својој деци. Данас, док је породична укљученост још увек норма у многим културама, у многим другим, самци сами траже своје партнера. Неки самци се не труде да траже супружника, верујуц́и да ц́е им Бог довести ту особу, док су други увек у потрази за правом особом, плашец́и се да је не пропусте. Требало би да постоји равнотежа, да се сец́амо да Бог савршено воли (Ефешанима 3:18; 1. Јованова 3:16-18) и је савршено суверен над сваком ситуацијом, жељом и потребом (Псалам 109:21; Римљанима 8:38- 39). Бог користи наше изборе, друге људе, а понекад чак и модерну технологију да би склопио бракове.

Пре него што самац хришц́анин размотри било коју од „новијих“ метода проналажења супружника, као што је коришц́ење хришц́анских услуга за упознавање, корисно је размислити да ли се можда упуштамо у неко самопоражавајуц́е понашање. Да ли је могуц́е да смо превише избирљиви, тражец́и принца или принцезу из бајке, и тиме ограничавамо могуц́ности онога што Бог зна да је најбоље за нас, а о чему још нисмо размишљали? Да ли нисмо превише избирљиви, заборављајуц́и да Бог позива све хришц́ане да се венчавају само са другим хришц́анима (2. Коринц́анима 6:14), или размишљамо о неком ко је заглавио у озбиљном греху који може да окрене живот наопако и који би могао да угрози брак? Човек хришц́анин треба да преузме вођство у односима и да се побрине да њихов однос прославља Христа у свему. Хришц́анка треба да дозволи мушкарцу да преузме иницијативу као вођа каквим га је Бог створио. И коначно, као верници, требало би да будемо у стању да стојимо на сопственим ногама, ослањајуц́и се на Господа да нас испуни, а не да осец́амо потребу да се венчамо да бисмо били цели. Када решимо ове унутрашње борбе, можемо почети да тражимо жену, или да дозволимо мушкарацу да нам се удвара, са погледом на брак.

Као и у свим одлукама, треба да тражимо од Бога да нас јасно упути. Може бити тешко упознати слободне хришц́ане и хришц́анке, посебно ако су вец́ина наших пријатеља вец́ у браку. За да упознамо друге хришц́ане можемо се прикључити групи за самце у цркви. Можда можемо да волонтирамо у некој организацији зато што имамо исти циљ, или да се придружимо другим групама, будуц́и да смо сигурни да то радимо зато што уживамо у томе, а не само зато што желимо да упознамо што више потенцијалних партнера. Неки људи више воле да упознају свог супружника преко пријатеља, породице или на случајном сусрету у свету, а многи управо то и раде. Други верују да су ограничени у људима које сусрец́у због своје професије, величине свог града или природе својих активности. За ове људе би можда било паметно размотрити друге методе. Неки од савремених метода проналажења партнера укључују интернет или онлајн састанке, професионалне услуге проводаџисања и брзе састанке. Сваки од њих има своје предности и недостатке и ниједан није прави за свакога. Пре него што започнемо било коју од ових метода, требало би да почнемо са молитвом, питајуц́и Бога да ли је то корак који Он жели да предузмемо.

Интернет упознавање је тренутно најпопуларнији алтернативни начин упознавања самаца. Постоји неколико хришц́анских сервиса за упознавање, као и секуларних услуга које омогуц́авају корисницима да ограниче своје претраге само на хришц́ане. (Имајте на уму да Гот Qуестионс Министриес не подржава ниједан одређени хришц́ански или секуларни сајт за упознавање).

Један од главних недостатака интернет упознавања је то што никада не можете бити сигурни ко је искрен, а ко се претвара да је неко ко није. Резултат преваре може бити духовит, али може бити и смртоносан. Добра је идеја да се никада не упуштате у било какву комуникацију са неким из друге земље, осим ако нисте у могуц́ности да извршите опсежну проверу те особе. Неки од ових људи покушавају да преваре мушкарце и жене са којима се упознају. Будите пажљиви са свим личним подацима које делите путем онлајн комуникације. Такође је мудро састати се са особом лицем у лице пре него што постанете превише емоционално интимни путем комуникације е-поштом. Када се први пут сретнете, урадите то на јавном месту—никада не дозволите да вас одвезу било где или да вас одведу негде где ц́ете бити сами. Паметно је планирати двоструки састанак, тако да блиски пријатељ може понудити своје мишљење о овом (да се разумемо) потпуном странцу. Слушајте своје инстинкте и брзо се удаљите ако икада осетите да сте у опасности. Међутим, ако оставимо упозорења на страну, многи срец́ни хришц́ански бракови произашли су из интернет забављања.

Професионалне услуге проводаџисања обично су безбедније од интернет упознавања, али су мање популарне и немају увек велики избор људи. Оне такође могу бити скупље, обично укључују обимније апликације и захтевају неку врсту провере позадине. Али, ако се ради безбедно и мудро, професионално проводаџисање потенцијално може довести до склапања успешног хришц́анског брака.

Брзи састанци, је место где самци систематски круже кроз просторију са столовима како би проценили потенцијалног партнера за само неколико минута по ротацији. На крају вечери, предају карту која показује с ким би били вољни да се виде поново. Парови код којих постоји узајамани интерес добијају контакт информације једни других. И одново, ако се ради безбедно и мудро, ово може потенцијално довести до успешног хришц́анског брака.

Међутим, у свим изборима које доносимо, кључно је запамтити да је Бог — а не ми — тај који нас спаја са супружником. Колико год једноставно звучало, не би требало да радимо на проналажењу супружника; ми треба да живимо своје животе имајући Бога на првом месту у свом срцу, а жеља за супружником треба да је у задњем плану.

Тражите Бога и Он ц́е испунити (или променити) ваше жеље (Псалам 103:5; Римљанима 12:2) на свој савршен начин и у своје савршено време (Римљанима 5:6; Римљанима 8:26-27). Да ли бисмо то желели на други начин? Погледајте причу о Исаку и Ребеки и како их је Бог спојио (Постанак 24). Бог је све то суверено планирао и контролисао. Бог држи сваки наш тренутак у својим рукама (Псалам 31:15) и нец́е нас испустити из својих нежних прстију. Он држи наше животе и наша срца у својим рукама и нец́е заборавити своју децу. Ако вам је Бог наменио брак, Он ц́е га остварити и биц́е веран да вас води у вашој улози у његовом остваривању. У међувремену, тражите Бога у ономе што Он сада има за вас. Бог има сврху за сваког од нас, било да смо сами или у браку, и штета је пропустити да у потпуности живимо Његову сврху за нас у било којој сезони живота у којој се налазимо, само зато што смо се превише фокусирали на следеће годишње доба које тек треба да дође.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли хришц́ани треба да користе услугу упознавања за проналажење супружника?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries