settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћанска антропологија?

srpski
Одговор


Антропологија је наука која проучава људски живот. Хришћанска антропологија је проучавање човека из хришћанске/библијске перспективе. Она је првенствено усмерена на природу човека – како су нематеријални и материјални аспекти човека међусобно повезани. Ево неких уобичајених питања у хришћанској антрпологији:

Шта значи да је човек створен по Божијем лику (Постанак 1:26-27)? Божији лик се односи на нематеријални део човека. То је онај део који раздваја човека од животиња, уклапа га у „сферу" коју је Бог наменио (Постање 1:28), и омогућава му да има заједништво са својим Творцем. Тај лик се одражава на разум, морал и друшвени аспект.

Да ли имамо три или два дела? Да ли смо тело, душа и дух, или тело, душа-дух? Људска бића су створена за однос са Богом, и као такве Бог их је створио подједнако са материјалним и нематеријалним аспектима. Нематеријални аспекти су очигледно они који нису опипилијиви: душа, дух, интелект, воља, савест, итд. Ове особине постоје и када престане да постоји физички живот једне особе.

У чему је разлика између духа и душе? Важно је да разумемо да се обоје односе на нематеријални део човека, али само се „дух" односи на човеков ход са Богом. „Душа" се односи на човеков ход у свету, како материјални, тако и нематеријални.

Одакле потичу различите расе? Свето писмо нам не даје изричито порекло разних „раса" или људских боја коже. У суштини, постоји само једна боја човечанства, само једна раса – људска раса. У оквиру ње има много различитих боја коже и других физичких особина.

Хришћанска антропологија се бави тиме ко смо ми и какав је наш онос према Богу. Питање да ли су људи суштински добри или суштински грешни кључно је за одређивање на који начин наш однос са Богом може да буде обновљен. Наше виђење о томе да ли ће душе људи наставити да постоје после смрти у великој мери одређује како доживљавамо смисао свог живота у овом свету. Хришћанска антропологија нам помаже да разумемо себе из Божије перспективе. Када се задубимо у ову тему, стичемо јасније разумевање наше грешне природе и то води ка осећању задивљености љубављу коју има Спаситељ који нам је помогао кад смо били беспомоћни и отишао на крст да би нас откупио. Када прихватимо ту жртву и примимо је као своју, Бог, који од нас ствара потпуно нова бића, преображава нашу природу (2. Коринћанима 5:17). Ова нова особа може да има однос са Њим онако како би требало – као деца коју Он бескрајно воли.

Кључни стих по питању хришћанске антропологије налази се у Псалму 139:14: „Хвалим Те, што сам дивно саздан. Дивна су дела Твоја, и душа моја то зна добро".

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је хришћанска антропологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries