settings icon
share icon
Питање

Зашто је Бог заповедио истребљење/геноцид Ханахејаца, укључујући и жене и децу?

srpski
Одговор


У 1. Самуиловој 15:2-3, Бог је заповедио Саулу и Израелцима: „Овако говори Господ над војскама: спомињем се онога што учини Амалек Израелу кад му прекину пут док је излазио из Египта. Иди сад ти ударај на Амалека и затри све што је његово; не жали га, него ћеш побити и људе, и жене, и децу, и одојчад и волове, и овце, и камиле и магарце". Бог је наредио сличне ствари када су Израелци улазили у обећану земљу (Поновљени закон 2:34; 3:6; 20:16-18). Зашто би Бог желео да се истреби цела група народа, укључујући жене и децу?

Ово је тешко питање. Не разумемо, у потпуности, зашто би Бог заповедио овако нешто, али верујемо да је Бог праведан – и признајемо да нисмо способни да, потпуно, разумемо сувереног, бесконачног, вечног Бога. Док размишљамо о овим тешким питањима, морамо да се подсетимо да су Божији путеви виши од наших путева и да су Његове мисли више од наших мисли (Исаија 55:9; Римљанима 11:33-36). Треба да будемо вољни да верујемо Богу чак и када не разумемо Његове путеве.

За разлику од нас, Бог познаје будућност. Бог је знао шта би се десило да Израел није потпуно искоренио Амалекићане. Да Израел није извршио Божије наредбе, Амалекићани би се вратили и придавали муке Израелцима у будућности. Саул је тврдио да је све побио, осим амалекићанског краља Агага (1. Самуилова 15:20). Саул је очигледно лагао — само неколико деценија касније, било је довољно Амалекићана да заробе Давида и породице његових људи (1. Самуилова 30:1-2). Пошто су Давид и његови људи напали Амалекићане и спасили своје породице, 400 Амалекићана је побегло. Да је Саул испунио оно што му је Бог рекао, ово се никад не би десило. Неколико стотина година касније, Агагов потомак, Хаман, покушао је избрише са лица земље цео јеврејски род (види књигу Естер). Зато је, Саулова непотпуна послушност замало довела до уништења Израела. Бог је знао да ће се ово десити, па је унапред наредио истребљење Амалекићана.

Што се тиче Хананејаца, Бог је заповедио: „Али у градовима ових народа, чију земљу теби Господ, Бог твој, даје у баштину, нећеш оставити у животу ништа од свега што дише. Јер ћеш ти сасвим затрти Хетеје, Амореје, Хананејце, Ферезеје, Јевеје и Јевусеје, као што ти је заповедио Господ, Бог твој, да вас они не науче чинити све оне гадости које чине боговима својим и да не згрешите Господу, Богу своме" (Поновљени закон 20:16-18). Израелци су и у овом омашили и десило се баш оно што је Бог предвидео (Судије 2:1-3; 1. Краљевима 11:5; 14:24; 2. Краљевима 16:3-4). Бог није наредио истребљење ових народа да би био окрутан, већ да би спречио понављање већег зла у будућности.

Вероватно најтежи део ових Божијих наредби је наредба да се убију деца и одојчад. Зашто би Бог наредио убиство невине деце? (1) Деца нису невина (Псалам 51:5; 58:3). (2) Ова деца би вероватно одрасла као припадници злих религија и пракси њихових родитеља. (3) Омогућујући им да заврше животе као деца, Бог им је пружио могућност да иду у рај. Ми чврсто верујемо да су, деца која умру, прихваћена на небу по Божијој благодадати и милости (2. Самуилова 12:22-23; Марко 10:14-15; Матеја 18:2-4).

Овај одговор се не бави у потпуности овим питањем. Наш фокус треба да буде да верујемо Богу чак и када не разумемо Његове путеве. Такође, треба да се подсетимо да Бог посматра ствари из вечне перспективе и да су Његови путеви виши од наших путева. Бог је правичан, праведан, свет, пун љубави, милостив и благодатан. Може нам бити мистерија како Његове особине заједно функционишу – али ово не значи да Он није онакав каквим га Библија описује.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је Бог заповедио истребљење/геноцид Ханахејаца, укључујући и жене и децу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries