settings icon
share icon
Питање

Зашто је невиност толико важна у Библији?

srpski
Одговор


Када Библија користи реч невин/девица, то се односи на неожењену особу која није имала сексуалне односе (видети Јестира 2:2 и Откривење 14:4). У данашњој култури, многи људи користе реч невиност/чедност да изразе сексуалну чистоц́у; међутим, многи други је користе као техничку дефиницију да би пронашли рупе у моралним стандардима, ограничавајуц́и ту реч да значи само „услов да се никада није отишао до краја“ – дакле, пар може учинити све и свашта, осим самог сексуалног односа и још увек технички да зове себе „невин“. Ово је неисплатива игра речи. Чедност треба да утиче на срце, ум и душу, а не само на одређене делове тела.

Библијски нагласак се не односи толико на техничку или медицинску дефиницију невиности колико на стање нечијег срца. Морал који заступамо и поступци које бирамо сведоче о стању нашег срца. Библијски стандард је јасан: целибат пре брака и моногамија после брака.

Постоје три озбиљна разлога да се секс сачува за брак. Прво, као верници, треба да се повинујемо ономе што нам Бог каже да радимо. Прва Коринц́анима 6:18–20 каже: „Бежите од блуда. Сваки грех који човек учини, ван тела је, а блудник греши против свога тела. Или зар не знате да је ваше тело храм Светог Духа, који је у вама, кога имате од Бога, и да нисте своји. Јер скупо сте купљени. Зато својим телом прославите Бога.” Ако смо у Христу, Он нас је купио жртвом свог живота. Он је наш Господ и ми треба да га поштујемо.

Други разлог је тај што своје духовне битке треба да водимо носец́и оклоп праведности (Ефешанима 6:14). Ми смо у надметању између наше нове природе у Христу и наших телесних жеља. Прва Солуњанима 4:3–7 каже: „Јер је Божја воља да будете свети – да се клоните ванбрачних односа, те да се сваки од вас зна владати својим телом на частан и свет начин - а не са пожудом и страшћу као што то раде незнабожци који не познају Бога. Не преступајте у овоме и не наносите штету своме брату, јер Господ кажњава за све то, као што смо вам већ рекли и упозорили вас. Бог нас, наиме није позвао на нечистоту, већ на посвећење“. Дозволити свом телу (а не Духу) да контролише ваше поступке је чин пркоса према Богу. Побожан, љубавни секс између мужа и жене је поклањање и несебичност. Да користиш некога да би задовољио телесне жеље је егоцентрично и увредљиво. Чак и ако је партнер вољан, ви му и даље помажете да греши и негативно утичете на однос те особе са Богом и са другима.

Последњи разлог укључује „мистерију“ брака (Ефешанима 5:31-32). Када је Бог говорио о томе да двоје људи постају једно, мислио је на нешто што тек почињемо да разумемо на прави, физиолошки начин. Када су двоје људи интимни, хипоталамус у мозгу ослобађа хемикалије које изазивају осец́ај привржености и поверења. Секс ван брака доводи до тога да особа формира приврженост и верује некоме са ким нема посвец́ену везу. Дефиниција поверења у уму се искривљује. Опасно је бити везан са неким без сигурности заједничког хода према Богу. Две особе које су – чак и у мањој мери – физиолошки опседнуте једна другом, а при чему нису посвец́ене да расту у Богу као пар, могу бити отргнуте од Бога и Његових планова за њих.

Насупрот томе, ако двоје људи свено донесу одлуку да се обавежу једно другом у браку, а затим дозволе интимност која ослобађа ове хемикалије, тело може поново да потврди везу коју је ум успоставио. Физиолошка осец́ања поверења и привржености се утврђују реалношц́у везе. На овај начин двоје људи физички постају једно, а то је одраз оног што је Бог учинио духовно.

Брак је модел односа између цркве и Христа. Брачни пар треба да служи Богу у снажном, уједињеном партнерству. Бог је осмислио секс, заједно са размножавањем, да ојача то партнерство. Секс ван брака ствара везе које раздиру људска срца уместо да их спајају.

Коначно, треба да се сетимо неколико ствари о невиности и недостатку исте, с обзиром на Божју милост. Они који долазе Христу након упуштања у предбрачне сексуалне односе нису девствени; међутим, Исус Христ их је потпуно очистио у тренутку спасења. Бог може искупити свакога и може исцелити оне који су удовољили својим телесним пожудама. За оне који су ступили у невиност/девичанство Библија након што су постали хришц́ани, постоји опроштење у Христу. Он нас може очистити од сваке неправде и донети исцељење (1. Јованова 1:9). И у најстрашнијем случају, када је особа жртва сексуалног злостављања или силовања, која може осец́ати, без своје кривице, да више не одговара идеалним стандардима „невиности“, Христ је у стању да обнови њен дух, исцели сломљеност и да јој целовитост.

EnglishВрати се на Српску страну

Зашто је невиност толико важна у Библији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries