settings icon
share icon
Питање

Да ли Библија опрашта ропство?

srpski
Одговор


Библија нигде посебно не осуђује ропство. Она даје упутство како треба да се односи према робовима (Пета Мојсијева 15:12-15; Ефесцима 6:9; Колошанима 4:1), али не ставља ропство ван закона. Многи ово тумаче као да Библија признаје све облике ропства. Оно што је тешко да се швати је да је ропство у Библијска времена било много различито од ропства које смо имали у последњих неколико векова у многим деловима света. Ропство у Библијско време није било засновано на расизму. Људи нису постајали робови због своје националности или боје своје коже. У Библијско време, ропство је било социјални статус. Људи су се продавали у ропство онда када више нису могли да плате своје дугове или да издржавају своју породицу. У Новозаветно време, понекад су доктори, адвокати или чак политичари били нечији робови. Неки људи су заправо сами бирали да буду робови како би њихове потребе биле задовољене.

Ропство у последњих неколико векова је врло често било засновано искључиво на боји коже. Црнци су били сматрани робовима само због њихове националности – многи робовласници су заиста веровали да су црни људи “инфериорна људска бића” у односу на беле људе. Библија дефинитивно осуђује ропство које је засновано на расизму. Размислите о ропству које су Јевреји искусили док су били у Египту. Јевреји су били робови, не својим избором, већ зато што су били Јевреји (Друга Мојсијева 13:14). Пошасти које је Бог излио на Египат јасно показују шта Бог мисли о расном ропству (Друга Мојсијева 7-11). Тако да, да, Библија осуђује неке облике ропства. У исто време, изгледа да Библија дозвољава друге облике ропства. Кључни фацтор је да ропство које Библија дозвољава ни у каквом случају или облику не изгледа као расистишко ропство које је заразило нашу земљу у последњих неколико векова.

Други кључни фацтор је да је сврха Библије била да упути на спасење, а не да реформише друштво. Библија понекад решава проблем од унутра ка споља. Ако особа искуси љубав, милост и благодат Божију, примањем Његовог спасења – Бог ће променити његову душу, мењајући начин на који мисли и делује. Неко ко је искусио Божији дар спасења и слободу од ропства греху, док Бог мења његову душу, он ће шватити да је поробљавање другог људског бића погрешно. Особа која је истински искусила Божију благодат ће заузврат бити милостива према другима. То би био Божији рецепт за укидање ропства.Врати се на Српску страну

Да ли Библија опрашта ропство?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries