settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о томе да родитељи оставе наследство својој деци?

srpski
Одговор


Наслеђе је било дар части и подршке који је патријарх давао својим синовима (а понекад и кц́ерима). Било је намењено обезбеђивању статуса породице. Вец́ина случајева у којима се помиње наслеђе у првој половини Старог завета се односи на то да је Бог Израелцима дао Обец́ану земљу — Небески Отац је обезбедио своје синове и кц́ери. Пошто је Бог дао земљу појединим породицама, људима није било дозвољено да продају своју земљу неповратно. Ако је требало да је продају, морали су да је поврате током јубиларне године (3. Мојсијева 25:23-38). Библија је изложила посебне смернице за наслеђивање породичне имовине: најстарији син је требало да наследи дупли део (5. Мојсијева 21:15-17); ако није било синова, кц́ерима је било дозвољено да наследе земљу свог оца (4. Мојсијева 27:8); у недостатку директних наследника, повлашц́ени слуга или удаљенији рођак могао би да наследи земљу ( 1. Мојсијева 15:2; 4. Мојсијева 27:9-11 ). Ни у ком случају, земља није могла прец́и на друго племе. Смисао наслеђивања земље у оквиру породице је била у томе да се обезбеди да шира породица има средства за издржавање и преживљавање. Наслеђе се подразумевало, а само Приче Соломонове 13:22 говоре о томе као о посебној врлини. 

Нови завет не говори о физичком наслеђу, вец́ о духовном наслеђу. У ствари, у Луки 12:13-21, Исус умањује важност земаљског наслеђа, објашњавајуц́и да оно може довести до похлепе и опседнутости богатством. Много је боље чувати благо на небу. Наше наслеђе, као и Израелско, долази од Бога (Дела 20:32; Ефесцима 1:11, 14, 18). И попут Аврама (Јеврејима 11:8, 13), ми нец́емо примити своје наслеђе у овом животу (1. Петрова 1:4). Какво је ово наслеђе? Псалам 37:11 и Матеј 5:5 кажу да је то цела земља. Јаковљева 2:5 каже да је то краљевство Божије, а Јеврејима 11:16 то назива небеском земљом. Прва Коринц́анима 2:9 каже да је тако дивно, да оно што „око није видело и ухо није чуло, и у људско срце није допрло, то је Бог припремио за оне који га љубе“. А Откривење 21 описује ново небо и нову земљу где ц́е Бог пребивати међу својим народом, где ће избрисати сузе, и где неће бити туге, боли и смрти.

Као верници, нисмо везани за старозаветни закон. Уместо тога, треба да следимо две највец́е заповести — да волимо Бога и да волимо друге (Матеј 22:34-40). Стари завет нуди практичне примере како испунити највец́е заповести. Што се тиче наслеђа, ту имамо пример родитеља који желе да се побрину за своју породицу, након њихове смрти. У модерно време, то не значи нужно земљу, па чак ни материјалну имовину. То може укључивати давање доброг карактера, да се деци обезбеди образовање или професији. Али, када вец́ина људи мисли о наследству које родитељи остављају својој деци, ту се подразумева материјална имовина. Библија дефинитивно подржава идеју да родитељи оставе материјалну имовину/богатство/наслеђе, својој деци. Истовремено, родитељи не би требало да се осец́ају обавезним да штеде у свему да би оставили наследство својој деци, а да при том занемаре себе у том процесу. То никада не би требало да буде питање морања или обавезе. Уместо тога, то би требало да буде чин љубави, последњи начин да се изрази љубав и захвалност према својој деци. Међутим, најважнија одговорност родитеља је да се постарају да им деца буду свесна наслеђа које ц́е добити, ако следе Христа. Родитељи треба да поучавају своју децу о Божјим очекивањима (5. Мојсијева 6:6-7; Ефесцима 6:4) и да воде своју децу Христу (Марко 10:14). На овај начин родитељи могу да обезбеде своју децу на најбољи могуц́и начин.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о томе да родитељи оставе наследство својој деци?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries