settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о страху?

srpski
Одговор


Библија спомиње две врсте страха. Први је благотворан и треба га неговати. Други је штетан и треба се борити против њега. Прва врста је страх Господњи. Он не значи да треба нечега да се плашимо. Ради се о страхопоштовању према Богу, изразу поштовања према његовој сили и слави, али и према његовом гневу. Другим речима, страх Господњи је потпуна спознаја Бога која долази кроз познавање њега и његових особина.

Страх Господњи доноси благослове и добробит. Он је почетак мудрости и води ка добром разумевању (Псалам 111:10). Само будале презиру мудрост и дисциплину (Приче Соломунове 1:7). Надаље, страх Господњи води ка животу, одмору, миру и задовољству (Приче 19:23). Он је извор живота (Приче 14:27) и пружа нам сигурност и заклон (Приче 14:26).

Сада видимо зашто треба неговати страх Господњи. Међутим, друга врста страха уопште није благотворна. То је дух страха који се помиње у 2. Тимотеју 1:7 “Није нам, наиме, Бог дао плашљивог духа. него духа силе и љубави и разборитости.” Дух плашљивости и срамежљивости не долази од Бога.

Ипак, дешава се да се уплашимо, да будемо обузети духом страха. Да бисмо га победили, треба да волимо Бога и имамо потпуно поверење у њега. „У љубави нема страха, него савршена љубав изгони страх, јер страх има казну; а ко се боји није дошао до савршенства у љубави” (1. Јованова 4:18). Нико није савршен. Бог то зна и зато је Библија пуна охрабрења. Од 1. Мојсијеве до Откривења он нам поручује да се не плашимо.

Ово је један пример из Исаије 41:10: “Не бој се, јер сам ја с тобом; не плаши се, јер сам ја Бог твој; укрепићу те и помоћи ћу ти, и подупрећу те десницом правде своје.” Често се плашимо будућности и шта ће бити са нама. Али, Исус нас подсећа да се Бог брине за птице небеске, па колико се више брине за своју децу? “Не бојте се дакле; ви вредите више од многих врабаца" (Матеј 10:31).Само ових пар стихова говоре о разним врстама страха. Бог нам говори да се не плашимо самоће, слабости, тога да нас нико неће чути или од недостатка физичких потрепштина. Ови савети се понављају у целој Библији, откривајући разна лица духа страха.

У Псалму 56:11 пише: " У Бога се уздам, не бојим се; шта ће ми учинити човек?” Ово је моћно сведочанство о томе колику силу има поверење у Бога. Без обзира на све што може да се деси, псалмиста ће веровати Богу јер зна и разуме његову силу. Кључ за победу над страхом је потпуно поверење у Бога. Када верујеш њему не предајеш се страху. Окрећеш се ка њему и онда када све изгледа безнадежно и верујеш да ће све извести на добро. Овакво поверење је плод познавања Бога и његове доброте. Јов је, пролазећи кроз можда најтеже невоље које су забележене у Библији, рекао: “Гле, да ме и убије, опет ћу се уздати у Њ" (Јов 13:15).

Кад научимо да верујемо Богу, нећемо се више плашити онога што се подиже против нас. Бићемо попут псалмисте који је пун поуздања рекао: " Па ће се радовати сви који се у Те уздају; довека ће се веселити које Ти заклањаш; дичиће се који љубе име Твоје" (Псалам 5:11).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о страху?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries