settings icon
share icon
Vprašanje

Ali po smrti postanemo angeli?

Odgovor


Angeli so bitja, ki jih je ustvaril Bog (Pismo Kološanom 1,15–17) in se povsem razlikujejo od ljudi. Angeli so posebni Božji odposlanci, ki pomagajo uresničevati Božji načrt in služijo tistim, ki bodo dediči odrešenja (Pismo Hebrejcem 1,13–14). Sveto pismo nikjer ne nakazuje, da so bili angeli najprej ljudje ali kaj drugega. Bili so že ustvarjeni kot angeli. Angeli nimajo potrebe po odkupitvi, ki jo je za človeštvo prišel zagotovit Kristus; odkupitve niti ne morejo izkusiti. V prvem Petrovem pismu je opisana njihova želja, da bi »pogledali« v evangelij – ni pa mišljeno, da bi ga doživljali. Če bi bili angeli nekdaj res ljudje, jim ideja odrešenja ne bi bila skrivnost, saj bi jo bili izkusili na lastni koži. Drži: ko se grešnik spreobrne, se angeli veselijo (Evangelij po Luku 15,10) – ni pa odrešenje v Kristusu namenjeno njim.

Telo vsakega verujočega nazadnje umre. Kaj se takrat zgodi? Njegov duh se izseli iz telesa in se priseli h Kristusu (Drugo pismo Korinčanom 5,8). Verujoči ne postane angel. Zanimivo je, da sta bila tako Elija kot Mojzes na gori spremenitve še vedno prepoznavna. Nista se spremenila v angela, ampak sta se prikazala kot ona sama, kot Mojzes in Elija. Čeprav sta bila v stanju poveličanosti, so ju Peter, Jakob in Janez prepoznali.

V prvem pismu Tesaloničanom 4,13–18 nam Pavel pove, da verujoči spijo v Kristusu: njihova telesa so mrtva, njihovi duhovi pa živijo. Iz besedila izvemo, da bo Kristus ob svoji vrnitvi s seboj pripeljal tiste, ki v njem spijo; njihova telesa bodo nato obujena – prenovljena kot Kristusovo vstalo telo – in združena z njihovimi duhovi, ki jih Kristus prinaša s seboj. Vsi kristjani, ki bodo ob Kristusovi vrnitvi še živeli, bodo telesno preobraženi v podobnost Kristusu in povsem prenovljeni tudi v duhu – tako, da ne bodo imeli več grešne narave.

Vsi verujoči bodo drug drugega prepoznali in bodo na veke živeli z Gospodom. Večno mu bomo torej služili – a ne kot angeli, temveč skupaj z angeli. Hvala Bogu za živo upanje, ki ga ima, kdor veruje v Kristusa!

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali po smrti postanemo angeli?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries