settings icon
share icon
Vraag

Wat is het zwaard van de Geest?

Antwoord


De term “zwaard van de Geest” vind je slechts één keer in de Schrift, namelijk in Efeziërs 6:17. Het zwaard is onderdeel van de geestelijke wapenuitrusting die Christenen volgens Paulus moeten dragen om doeltreffend het kwaad te kunnen bestrijden (Efeziërs 6:13).

Het zwaard is zowel een aanvallend als een verdedigend wapen dat je kunt gebruiken om je te beschermen tegen een aanval, of om een vijand aan te vallen en hem te overmeesteren. Voor een soldaat was het noodzakelijk om een geduchte training te krijgen in het juiste gebruik van zijn zwaard zodat hij daar maximaal profijt van kon behalen. Alle Christelijke soldaten hebben dezelfde geduchte training nodig om te weten hoe ze op de juiste wijze het Zwaard van de Geest moeten hanteren, “dat wil zeggen Gods Woorden”. Omdat elke Christen in een geestelijke strijd tegen de satanische krachten van deze wereld verwikkeld is, moeten we weten hoe we het Woord op de juiste wijze moeten hanteren. Pas dan zal het een doeltreffende verdediging zijn tegen het kwaad en een waardevol offensief om “bolwerken te slechten” die zijn opgetrokken uit fouten en bedrog (2 Korintiërs 10:4-5).

Het Woord wordt ook een zwaard genoemd in Hebreeën 4:12. Hier wordt het Woord omschreven als levend en actief en scherper dan een tweesnijdend zwaard. Het Romeinse zwaard was doorgaans tweesnijdend, waardoor het beter geschikt was om te doorboren en in twee richtingen te snijden. Het idee dat de Schrift doordringt betekent dat het Woord van God het “hart” bereikt, waar onze keuzes en beslissingen gemaakt worden, en de opvattingen en gedachten blootlegt van degenen die het raakt.

Het doel van het Zwaard van de Geest – de Bijbel – is om ons sterk te maken en in staat te stellen om de aanvallen van Satan te weerstaan (Psalm 119:11; 119:33-40; 119:99-105). De Heilige Geest gebruikt de macht van het Woord om zielen te redden en hen geestelijke kracht te geven waarmee ze volgroeide soldaten voor de Heer kunnen zijn. Hoe beter we het Woord van God kennen en begrijpen, hoe beter we Gods Wil kunnen uitvoeren, en hoe doeltreffender we zijn in onze weerstand tegen de vijand van onze zielen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het zwaard van de Geest?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries