settings icon
share icon
Vraag

Wat is het zondaarsgebed?

Antwoord


Het zondaarsgebed is een gebed dat mensen tot God bidden wanneer zij begrijpen dat ze een zondaar zijn en een Redder nodig hebben. Zomaar het zondaarsgebed opzeggen zal niets teweeg brengen. Een zondaarsgebed heeft alleen effect als het in alle oprechtheid weergeeft wat een persoon weet, begrijpt en gelooft over zijn/haar zondigheid en zijn/haar behoefte aan redding.

Het eerste aspect van een zondaarsgebed is het besef dat wij allemaal zondaars zijn. Romeinen 3:10 verkondigt: ”Het staat zo in de Boeken: 'Voor God is niemand rechtvaardig, werkelijk niemand.'” De Bijbel maakt duidelijk dat wij allemaal gezondigd hebben. Wij zijn zondaars die genade en vergeving van God nodig hebben (Titus 3:5-7). Vanwege onze zonde verdienen we eeuwige straf (Matteüs 25:46). Het zondaarsgebed is een pleidooi om genade; om niet veroordeeld te worden. Het is een verzoek om mededogen in plaats van toorn.

Het tweede aspect van een zondaarsgebed is de wetenschap wat God heeft gedaan om onze verloren en zondige omstandigheden te verhelpen. God werd een mens in de Persoon van Jezus Christus (Johannes 1:1, 14). Jezus leerde ons de waarheid over God en leefde een perfect rechtschapen en zondeloos leven (Johannes 8:46; 2 Korintiërs 5:21). Jezus stierf aan het kruis in onze plaats. Hij nam de straf op Zich die wij verdienen (Romeinen 5:8). Jezus stond op uit de dood om te bewijzen dat hij de zonde, de dood en de hel heeft overwonnen. (Kolossenzen 2:15; 1 Korintiërs 15). En daardoor kunnen onze zonden vergeven worden en kan ons een eeuwig thuis in de hemel beloofd worden; het enige wat wij hoeven te doen is in Jezus Christus geloven. Het enige wat wij hoeven te doen is geloven dat Hij in onze plaats is gestorven en weer uit de dood is opgestaan (Romeinen 10:9-10). We kunnen alleen uit genade verlost worden, door ons geloof in Jezus. Efeziërs 2:8 verklaart: “Door Zijn genade bent u gered, doordat u in Hem ging geloven. Dat is niet uw eigen verdienste, maar een geschenk van God.”

Het bidden van het zondaarsgebed is simpelweg een manier om tot God te verwoorden dat jij op Jezus Christus vertrouwt als jouw Redder. Er zijn geen “magische” woorden die jouw redding tot gevolg hebben. Alleen jouw geloof in de dood en opstanding van Jezus kan je redden. Als jij begrijpt dat jij een zondaar bent en redding door Jezus Christus nodig hebt, is hier een zondaarsgebed dat je tot God kunt bidden: “God, Ik weet dat ik een zondaar ben. Ik weet dat ik de gevolgen van mijn zonden verdien. Maar ik vertrouw in Jezus Christus als mijn Redder. Ik geloof dat Zijn dood en Zijn opstanding in mijn vergeving voorzien. Ik vertrouw in Jezus en Jezus alleen als mijn persoonlijke Heer en Redder. Dank U Heer voor Uw vergeving en mijn redding! Amen!”

Heb jij een besluit vóór Christus genomen naar aanleiding van wat je hier gelezen hebt? Als dat zo is, klik dan alsjeblieft op de knop “ik heb Christus vandaag aangenomen”.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het zondaarsgebed?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries