settings icon
share icon
Vraag

Is het de bedoeling dat we actief op zoek zijn naar een partner, of moeten we wachten tot God een partner naar ons toe brengt?

Antwoord


Het antwoord op beide vragen is “ja”. Tussen de twee opties bestaat een belangrijke balans. Het is niet de bedoeling dat we wanhopig op zoek gaan naar een partner alsof het volledig op onze eigen inspanningen aankomt. We moeten echter ook niet passief zijn, en verwachten dat God op een dag een partner voor onze voordeur neerzet. Als Christenen moeten we, wanneer we besloten hebben dat het tijd is om een huwelijkspartner te zoeken, beginnen met gebed. Onszelf toewijden aan Gods wil voor onze levens is de eerste stap. “Zoek je geluk bij de Heer, hij zal geven wat je hart verlangt” (Psalm 37:4). Jezelf verheugen in de Heer betekent dat we er gelukkig van worden om Hem te kennen en er op te vertrouwen dat Hij Zich op Zijn beurt in ons verheugt. Hij zal Zijn verlangens in onze harten plaatsen, en wat betreft het vinden van een partner betekent dat, dat wij naar het type partner verlangen dat God voor ons verlangt en waarvan Hij weet dat we er gelukkiger van zullen worden. Spreuken 3:6 vertelt ons: “Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg.” Het erkennen van God bij het zoeken naar een partner betekent onderwerping aan Zijn soevereine wil en Hem vertellen dat jij wilt wat Hij beslist dat het beste is.

Nadat we onszelf hebben toegewijd aan Gods wil, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de karakteristieken van een godvruchtige man of vrouw en dat we iemand zoeken die het juiste geestelijke niveau heeft. Het is belangrijk om eerst helder voor ogen te hebben wat deze kwaliteiten zijn, en dan pas iemand te zoeken die ze heeft. “Verliefd worden” op iemand en er vervolgens achter komen dat hij/zij niet geestelijk geschikt is om onze partner te zijn, is een recept voor een gebroken hart en daarmee plaatsen we ons in een hele lastige positie.

Wanneer we weten wat de Bijbel te zeggen heeft over waar we naar moeten zoeken, kunnen we actief op zoek gaan naar een man of vrouw, met de wetenschap dat God hem/haar in ons leven zal brengen terwijl we aan het zoeken zijn, naar Zijn volmaakte wil en timing. Wanneer we bidden, zal God ons leiden naar de persoon die Hij voor ons heeft. Als we op Zijn tijdstip wachten, zullen we de persoon ontvangen die het best bij onze achtergrond, persoonlijkheid, en verlangens past. We moeten vertrouwen op Hem en Zijn timing (Spreuken 3:5), zelfs wanneer Zijn tijdstip niet ons tijdstip is. Sommigen zijn geroepen om helemaal niet te trouwen (1 Korinthiërs 7), maar in die gevallen maakt Hij dat duidelijk door het verlangen naar het huwelijk weg te nemen. Gods tijdstip is volmaakt, en met geloof en geduld zullen we Zijn beloften ontvangen (Hebreeën 6:12).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is het de bedoeling dat we actief op zoek zijn naar een partner, of moeten we wachten tot God een partner naar ons toe brengt?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries