settings icon
share icon
Vraag

Is de menselijke ziel sterfelijk of onsterfelijk?

Antwoord


De menselijke ziel is zonder twijfel onsterfelijk. Dit is duidelijk te lezen in vele Schriftgedeelten in zowel het Oude als het Nieuwe Testament: Psalm 22:26; 23:6; 49:7-9; Prediker 12:7; Daniël 12:2-3; Matteüs 25:46; en 1 Korintiërs 15:12-19. Daniël 12:2 zegt: “Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd”. Jezus zelf zei ook dat de goddelozen “een eeuwige bestraffing staat te wachten, de rechtvaardigen daarentegen het eeuwige leven” (Matteüs 25:46). Het feit dat hetzelfde Griekse woord wordt gebruikt om te verwijzen naar zowel “bestraffing” als “leven” maakt duidelijk dat zowel de goddelozen als de rechtvaardigen een eeuwige/onsterfelijke ziel hebben.

De onmiskenbare leer van de Bijbel is dat alle mensen, of ze nu gered of verloren zijn, voor eeuwig zullen bestaan, in de hemel of in de hel. Het ware leven of spirituele leven stopt niet als onze vleselijke lichamen in de dood vergaan. Onze zielen zullen voor eeuwig leven; in de aanwezigheid van God in de hemel als we gered zijn, of in de hel om gestraft te worden als we Gods geschenk van verlossing afwijzen. De Bijbel belooft zelfs dat niet alleen onze zielen eeuwig zullen leven, maar ook dat onze lichamen zullen opstaan. Deze hoop op een lichamelijke opstanding is het hart van het Christelijk geloof (1 Korintiërs 15:12-19).

Hoewel alle zielen onsterfelijk zijn, is het belangrijk te onthouden dat we niet eeuwig zijn zoals God dat is. God is het enige werkelijk eeuwige wezen omdat Hij alleen zonder begin of eind is. God heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan. Alle andere bewuste wezens, of ze nu mens of engel zijn, zijn eindig omdat ze een begin hadden. Hoewel onze zielen voor altijd zullen leven als we eenmaal beginnen te bestaan, ondersteunt de Bijbel niet het idee dat onze zielen altijd hebben bestaan. Onze zielen zijn onsterfelijk, omdat dat is hoe God ze geschapen heeft, maar ze hadden een begin; er was een tijd dat ze niet bestonden.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is de menselijke ziel sterfelijk of onsterfelijk?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries