settings icon
share icon
Vraag

Is het mogelijk om je ziel aan de duivel te verkopen?

Antwoord


In het fantasieverhaal over Dr. Faust sluit een man een overeenkomst met de duivel: in ruil voor zijn lichaam en ziel ontvangt de man bovennatuurlijke krachten en genot gedurende een periode van 24 jaar. De duivel stemt in met de ruil, en Dr. Faust geniet van de zonde zolang als het duurt, maar zijn ondergang ligt vast. Aan het eind van de 24 jaar probeert Faust de plannen van de duivel te verhinderen, maar hij gaat toch op afschuwelijke wijze ten onder. Deze legende doet het goed als moraalverhaal en als metafoor voor het loon van de zonde, maar de verhaallijn berust niet op Bijbelse waarheden.

De Bijbel kent geen enkel geval van een mens die “zijn ziel verkoopt” aan Satan, en er wordt nergens verondersteld dat het mogelijk is om een handeltje te drijven met de duivel. Onderstaand enkele teksten die wel in de Bijbel staan over Satan:

1) Satan heeft genoeg macht om zelfs de engelen tegen te werken (Judas 9; Daniël 10:12-13).

2) Satan probeert te bedriegen door zich voor te doen als een engel van het licht (2 Korintiërs 11:14-15).

3) God geeft de middelen waarmee we ons kunnen verdedigen tegen Satans aanvallen (Efeziërs 6:11-12).

4) Satans macht wordt beperkt door Gods wil (Job 1:10-12; 1 Korintiërs 10:13).

5) Als “de god van deze wereld” heerst Satan over de mensen die zonder Christus leven in deze wereld (2 Korintiërs 4:4).

Natuurlijk zijn er mensen die lijden onder rechtstreekse overheersing door de duivel, zoals het jonge medium in Filippi (Handelingen 16:16-19). En er zijn mensen die zichzelf inzetten om Satans werk te doen, zoals de tovenaars Simon (Handelingen 8:9-11) en Elymas (Handelingen 13:8). Maar in elk van deze voorbeelden overheerst Gods macht over Satans slavernij. Simon krijgt zowaar de kans om tot inkeer te komen (Handelingen 8:22). Er had duidelijk geen onherroepbare “verkoop” van Simons ziel plaatsgevonden.

Zonder Christus zijn we allemaal veroordeeld tot de dood (Romeinen 3:23). En voordat we gered worden, staan we allemaal onder de dwingelandij van de duivel zoals 1 Johannes 5:19 zegt: “de hele wereld is in de macht van hem die het kwaad zelf is”.

Prijs de Heer, we hebben een nieuwe Meester, Eén die de ketenen van alle zonden kan verbreken en ons kan bevrijden (1 Korintiërs 6:9-11; Markus 5:1-15).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Is het mogelijk om je ziel aan de duivel te verkopen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries