settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over vrouwen die buitenshuis werken?

Antwoord


Veel stellen en gezinnen worstelen met de vraag of het goed is dat de vrouw buitenshuis werkt. In de Bijbel staan inderdaad richtlijnen over de rol van de vrouw. In Titus 2:3-4 geeft Paulus de volgende instructies over hoe jonge getrouwde vrouwen onderwezen dienen te worden door oudere vrouwen:

"... Ze (de oudere vrouwen) moeten goede raad weten te geven, en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben, dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden". In deze passage maakt de Bijbel duidelijk dat wanneer een (jonge) vrouw kinderen heeft, deze kinderen haar eerste verantwoordelijkheid zijn. De oudere vrouwen moeten de jongere vrouwen onderwijzen en een leven leiden dat tot eer van God strekt. Met deze verantwoordelijkheden in het achterhoofd, kan de tijd van een oudere vrouw zoals de Heer het aangeeft en naar eigen inzicht besteed worden.

Spreuken 31 spreekt van "een sterke vrouw". Vanaf vers 11 prijst de schrijver deze vrouw als iemand die alles binnen haar macht doet om voor haar familie te zorgen. Ze werkt hard om haar huis en haar familie op orde te houden. Verzen 16, 18, 24 en 25 laten zien dat ze zo hardwerkend is dat ze er ook nog een extra “thuiswerkbaantje” bij heeft om het gezin van extra inkomen te voorzien. Het is een belangrijk feit dat de motivatie van deze vrouw is dat haar werk geen doel op zich is, maar een werktuig voor het bereiken van een ander doel. Ze zorgde op deze manier voor haar gezin ; ze was er niet op uit om haar persoonlijke “carrière” op te bouwen of om gelijke pas te houden met de weelde van haar buren. Haar werk was een hulpmiddel voor haar ware roeping: het opzienerschap over haar man, kinderen en huishouden.

De Bijbel verbiedt geen enkele vrouw om buiten het huis te werken. De Bijbel leert echter wel wat de prioriteiten van een vrouw zouden moeten zijn. Als het werken buitenshuis er de oorzaak van is dat de vrouw haar man en kinderen verwaarloost, is het voor die vrouw verkeerd om buitenshuis te werken. Als een Christelijke vrouw buitenshuis kan werken en dan nog steeds in een liefdevolle, zorgzame omgeving voorziet voor haar kinderen en man, dan is het volkomen acceptabel dat zij buiten het huis werkt. Met deze principes in het achterhoofd is er vrijheid in Christus. Vrouwen die buitenshuis werken dienen niet veroordeeld te worden, zoals ook vrouwen die zich concentreren op het rentmeesterschap van het huis niet geminacht mogen worden.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over vrouwen die buitenshuis werken?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries