settings icon
share icon
Vraag

Wat is het verschil tussen de ziel en de geest van een mens?

Antwoord


Wat is het verschil tussen de ziel en de geest van een mens? Het woord “geest” slaat alleen op het immateriële aspect van de mens. Mensen hebben een geest, maar we zijn geen geest. Maar in de Schrift wordt gezegd dat alleen gelovigen, die mensen waar de Heilige Geest in huist, “geestelijk in leven” zijn (1 Korintiërs 2:11; Hebreeën 4:12; Jakobus 2:26). Ongelovigen zijn “geestelijk dood” (Efeziërs 2:1-5; Kolossenzen 2:13). In de brieven van Paulus was de “geest” een spil voor het geestelijke leven van de gelovige (1 Korintiërs 2:14; 3:1; 15:45; Efeziërs 1:3; 5:19; Kolossenzen 1:9; 3:16). De geest is het element in de mens dat hem in staat stelt om een hechte relatie met God te hebben. Steeds wanneer het woord “geest” wordt gebruikt, heeft dit betrekking op het immateriële deel van de mens, waaronder ook de ziel.

Het woord “ziel” slaat niet alleen op het immateriële deel van de mens, maar ook het materiële deel. In tegenstelling tot het hebben van een “geest”, is de mens een ziel. Het woord “ziel” betekent in de meest voorkomende betekenis “leven”. Maar, de Bijbel gaat verder dan “leven” en bespreekt vele aspecten. Een van die aspecten is de gretigheid van de mens om te zondigen (Lucas 12:26). De mens is kwaadaardig van aard en zijn ziel is als gevolg daarvan verdorven. Het levensprincipe wordt op het moment van de lichamelijke dood verwijderd (Genesis 35:18; Jeremia 15:2). De “ziel” is net als de “geest” het centrum van een groot aantal geestelijke en emotionele ervaringen (Job 30:25; Psalm 43:5; Jeremia 13:17). Wanneer het woord “ziel” wordt gebruikt, dan kan dit op de volledige mens slaan, levend of na de dood.

De “ziel” en de “geest” zijn gelijksoortig wat betreft de manier waarop ze gebruikt worden in het geestelijke leven van de gelovige. Ze zijn verschillend wat betreft de dingen waarnaar zij aan verwijzen. De “ziel” is het horizontale oogpunt van de mens in de wereld. De “geest” is het verticale oogpunt naar God toe. Het is belangrijk om te begrijpen dat beiden betrekking hebben op het immateriële gedeelte van de mens, maar dat alleen de “geest” betrekking heeft op de levenswandel met God. De “ziel” slaat op de levenswandel in de wereld, zowel materieel als immaterieel.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het verschil tussen de ziel en de geest van een mens?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries