settings icon
share icon
Vraag

Wat is het verschil tussen het koninkrijk van God en het koninkrijk van de hemel?

Antwoord


Hoewel sommige mensen geloven dat met “het koninkrijk van God” en “het koninkrijk van de hemel” verschillende dingen worden bedoeld, is het duidelijk dat beide benamingen naar hetzelfde verwijzen. De term “koninkrijk van God” komt 68 keer voor in 10 verschillende boeken van het Nieuwe Testament, terwijl “koninkrijk van de hemel” slechts 32 keer genoemd wordt, en alleen in het Evangelie van Matteüs. Gezien het feit dat Matteüs de enige is die de term gebruikt en gelet op het Joodse karakter van zijn Evangelie, hebben sommige geleerden de conclusie getrokken dat Matteüs schreef over het duizendjarige koninkrijk en dat de andere schrijvers van het Nieuwe Testament verwezen naar het universele koninkrijk. Maar wanneer je het gebruik van de term nader bestudeert, zie je dat die uitleg niet juist is.

Zo gebruikt Christus afwisselend de termen “koninkrijk van de hemel” en “koninkrijk van God”.

“Jezus wendde Zich tot Zijn leerlingen: ‘Ik verzeker jullie: slechts met grote moeite zal een rijke het koninkrijk van de hemel binnengaan’” (Matteüs 19:23). In het eerstvolgende vers zegt Christus al: “Ik zeg het jullie nog eens: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan” (vers 24). Jezus maakt geen onderscheid tussen de twee termen, maar lijkt ze als hetzelfde te beschouwen.

Markus en Lukas gebruiken vaak “koninkrijk van God” waar Matteüs in overeenkomstige vertellingen over dezelfde gelijkenis “koninkrijk van de hemel” gebruikt. Vergelijk Matteüs 11:11-12 met Lukas 7:28; Matteüs 13:11 met Markus 4:11 en Lukas 8:10; Matteüs 13:24 met Markus 4:26; Matteüs 13:31 met Markus 4:30 en Lukas 13:18; Matteüs 13:33 met Lukas 13:20; Matteüs 18:3 met Markus 10:14 en Lukas 18:16; en Matteüs 22:2 met Lukas 13:29. In elk van deze voorbeelden gebruikte Matteüs de term “koninkrijk van de hemel” terwijl Markus en/of Lukas “koninkrijk van God” gebruikten. Het gaat duidelijk om hetzelfde.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het verschil tussen het koninkrijk van God en het koninkrijk van de hemel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries