settings icon
share icon
Vraag

Hoe, waarom en wanneer viel Satan uit de hemel?

Antwoord


Satans val uit de hemel wordt symbolisch beschreven in Jesaja 14:12-14 en Ezechiël 28:12-18. Hoewel deze twee passages specifiek verwijzen naar de koningen van Babylonië en Tyrus, verwijzen ze ook naar de geestelijke kracht achter die koningen, namelijk Satan. Deze passages beschrijven waarom Satan viel, maar ze vertellen niet specifiek wanneer de val plaatsvond. Wat we wel weten is dit: de engelen werden geschapen vóór de aarde (Job 38:4-7). Satan viel vóórdat hij Adam en Eva in de Hof van Eden verleidde (Genesis 3:1-14). Satans val moet daarom hebben plaatsgevonden tussen de schepping van de engelen en de verleiding van Adam en Eva in de Hof van Eden. Of Satans val een paar minuten, uren, of dagen plaatsvond voordat hij Adam en Eva in de Hof van Eden verleidde, zegt de Schrift niet specifiek.

Het boek Job vertelt ons dat, in ieder geval voor een tijd, Satan nog steeds toegang tot de hemel had en tot de troon van God. “Op een dag kwamen de hemelbewoners hun opwachting maken bij de HEER, en ook Satan bevond zich onder hen. De HEER vroeg aan Satan: ‘Waar kom je vandaan?’ Hij antwoordde: ‘Ik heb rondgezworven en rondgedoold op aarde” (Job 1:6-7). Blijkbaar bewoog Satan zich in die tijd nog vrij tussen hemel en aarde, sprak hij direct tegen God en legde verantwoording af over zijn activiteiten. Op welk moment God hem zijn toegang ontzegde is niet bekend.

Waarom viel Satan uit de hemel? Satan viel door zijn trots. Hij begeerde God te zijn, niet een dienaar van God. Let op de vele “Ik zal...” stellingen in Jesaja 14:12-15. Ezechiël 28:12-15 beschrijft Satan als een ontzettend mooie engel. Satan was waarschijnlijk de hoogste van alle engelen, de mooiste van alle creaties van God, maar hij was niet tevreden met zijn positie. In plaats daarvan wilde Satan God zijn, eigenlijk God van zijn troon stoten en de heerschappij over het universum overnemen. Satan wilde God zijn en interessant genoeg is dat ook waar Satan Adam en Eva mee verleidde in de Hof van Eden (Genesis 3:1-5). Hoe is Satan uit de hemel gevallen? Eigenlijk is een val geen nauwkeurige beschrijving. Het zou veel nauwkeuriger zijn om te zeggen dat God Satan uit de hemel geworpen heeft (Jesaja 14:15; Ezechiël 28:16-17). Satan viel niet uit de hemel, Satan werd eerder uit de hemel geduwd.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe, waarom en wanneer viel Satan uit de hemel?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries