settings icon
share icon
Vraag

Hoe zien engelen er uit?

Antwoord


Engelen zijn geesten (Hebreeën 1:14), dus ze hebben niet een bepaalde fysieke gestalte. Maar engelen kunnen wel een menselijke gedaante aannemen. In gevallen waarin engelen aan mensen verschenen in de Bijbel, leken ze op normale mannen. In Genesis 18:1-19 verschenen God en twee engelen als mannen en aten daadwerkelijk een maaltijd met Abraham. Engelen verschijnen door de hele Bijbel heen veelvuldig als mannen (bijv. Jozua 5:13-14; Marcus 16:5), maar nooit als vrouwen.

In andere gevallen verschenen de engelen niet als mensen, maar als andere wezens die niet van deze wereld waren, en hun verschijning was afschrikwekkend voor degenen die hen aanschouwden. Vaak waren de eerste woorden die deze engelen spraken: “wees niet bang”, want over het algemeen reageerden de mensen met extreme angst. De bewakers bij het graf van Jezus vielen als dood neer toen zij de engel van de Heer zagen (Matteüs 28:4). De herders in het veld in Lukas 2 waren “hevig geschrokken” toen de engel van de Heer verscheen, en de glorie van de Heer hen omgaf.

Voor wat betreft hun lichamelijke kenmerken wordt van engelen soms gezegd dat zij vleugels hebben. De cherubijnen die afgebeeld zijn op de Ark van het Verbond hadden vleugels die de verzoeningsplaat bedekten (Exodus 25:20). Jesaja zag gevleugelde serafs in zijn visioen van de hemelse troon, met elk 6 vleugels (Jesaja 6:2). Ezechiël zag ook visioenen van gevleugelde engelen. Jesaja 6:1-2 beschrijft engelen met menselijke uiterlijkheden – stemmen, gezichten en voeten. In meerdere andere verzen wordt gehoord hoe engelstemmen zingen en God prijzen. De engel bij het graf van Jezus wordt beschreven als een schitterende aanblik: “Hij lichtte als een bliksem en zijn kleding was wit als sneeuw” (Matteüs 28:3).

Hoe engelen zich ook laten zien, we hebben reden om aan te nemen dat zij ongelooflijk mooi zijn. Ezechiël vertelt ons dat Lucifer “hoogmoedig geworden” was door trots over zijn schoonheid. Bovendien mogen we ook verwachten dat wezens zoals engelen, die voortdurend in Gods aanwezigheid verkeren, uitzonderlijke schoonheid bezitten, omdat Gods glorie weerspiegelt wordt door alles wat zich om Hem heen bevindt.EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe zien engelen er uit?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries