settings icon
share icon
Vraag

Wat is het Trinitarianisme? Is het Trinitarianisme bijbels?

Antwoord


Trinitarianisme is de leer van Gods drie-enigheid, wat betekent dat God Zichzelf heeft onthuld in 3 gelijke en eeuwige Personen. Voor een gedetailleerd Bijbels beeld van de Drie-eenheid, kun je ons artikel lezen over wat de Bijbel ons verteld over de Drie-eenheid. Het doel van dit artikel is het behandelen van het belang van het Trinitarianisme wat betreft verlossing en het Christelijk leven.

We krijgen vaak de vraag: “Moet ik in de Drie-eenheid geloven om gered te worden?”. Het antwoord is ja en nee. Moet een persoon elk aspect van Trinitarianisme begrijpen en het ermee eens zijn om gered te kunnen worden? Nee. Zijn er aspecten van het Trinitarianisme die een sleutelrol spelen voor de verlossing? Ja. Bijvoorbeeld, de Goddelijkheid van Christus is cruciaal voor de leer van de verlossing. Als Jezus God niet zou zijn, zou Zijn dood de oneindige schuld van de zonde niet betaald kunnen hebben. Alleen God is oneindig—Hij heeft geen begin, en Hij heeft geen einde. Alle schepsels, inclusief engelen, zijn eindig; ze zijn op een gegeven moment geschapen. Alleen de dood van een oneindig Wezen zou kunnen boeten voor alle zonde van de mensheid door de eeuwen heen. Als Jezus God niet zou zijn, had Hij de Verlosser niet kunnen zijn, de Messias, het Lam Gods dat de zonden van de wereld wegneemt (Johannes 1:29). Een onbijbelse visie op Jezus’ Goddelijke natuur leidt tot een verkeerde visie op de verlossing. Elke “Christelijke” sekte die Christus’ Goddelijke natuur ontkent leert ook dat we onze eigen werken aan die van Christus moeten toevoegen om gered te kunnen worden. De ware en volledige Goddelijkheid van Christus, een aspect van het Trinitarianisme, weerlegt dit idee.

We moeten tegelijkertijd erkennen dat er ook mensen zijn die oprecht in Christus geloven en die het niet volledig met het Trinitarianisme eens zijn. Hoewel we modalisme afwijzen, ontkennen we niet dat een persoon gered kan worden terwijl hij vasthoudt aan het idee dat God geen drie Personen is, maar Zichzelf simpelweg in 3 gedaanten (“modellen”) onthult. De Drie-eenheid is een mysterie dat geen enkel eindig mens volledig of volkomen kan begrijpen. Om verlossing te kunnen ontvangen, vereist God dat we vertrouwen op Jezus Christus, God in het vlees, als Verlosser. Om verlossing te kunnen ontvangen, vereist God niet het compleet aannemen van elk voorschrift van juiste, Bijbelse theologie. Nee, volledig begrip en aanname van alle aspecten van het Trinitarianisme zijn niet nodig voor verlossing.

Wij zijn ervan overtuigd dat Trinitarianisme een Bijbelse leer is. Wij verkondigen dogmatisch dat het begrijpen en geloven in het Bijbelse Trinitarianisme cruciaal is voor het begrijpen van God, verlossing, en het voortdurende werk van God in de levens van de gelovigen. Tegelijkertijd zijn er ook vrome mensen geweest, oprechte volgers van Christus, die het niet helemaal met het Trinitarianisme eens waren. Het is belangrijk om te onthouden dat we niet gered worden door het hebben van een volmaakte leer. We worden gered door te vertrouwen op onze volmaakte verlosser (Johannes 3:16). Moet je in sommige aspecten van het Trinitarianisme geloven om gered te worden? Ja. Moet je het volkomen eens zijn met alle aspecten van het Trinitarianisme om gered te worden? Nee.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is het Trinitarianisme? Is het Trinitarianisme bijbels?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries