settings icon
share icon
Vraag

Hoe jong is te jong om een relatie te hebben?

Antwoord


Hoe jong “te jong” is om een relatie te beginnen hangt af van de mate van volwassenheid van een persoon, diens doelen in het leven en geloofsovertuiging. Vaak is het zo dat hoe jonger we zijn, hoe minder volwassen we zijn door een gebrek aan levenservaring. Als we nog maar net aan het ontdekken zijn wie we zijn, staan we in geestelijk opzicht misschien niet voldoende stevig in onze schoenen om serieuze relaties te beginnen en bestaat het risico dat we gauwer onverstandige beslissingen nemen waardoor we emotioneel, fysiek, psychologisch en geestelijke schade kunnen oplopen.

Een relatie hebben betekent bijna constant in verleiding zijn, in het bijzonder wanneer emoties zich beginnen te ontwikkelen en de aantrekkelijkheid van de ander groeit. Jonge tieners – en trouwens ook oudere tieners – zijn voortdurend onderhevig aan hormonale en sociale invloeden die soms bijna ondraaglijk lijken. Elke dag brengt nieuwe gevoelens — twijfels, angsten en verwarring gecombineerd met plezier en vreugde — en dat kan heel verwarrend zijn. Jonge mensen besteden alleen al veel tijd aan het uitvinden wie ze zijn en hoe ze ten opzichte van de wereld en de mensen om hen heen staan. Om daar in dat stadium ook nog de druk van een relatie aan toe te voegen lijkt bijna teveel gevraagd, met name als de ander dezelfde onrust doormaakt. Zulke vroege relaties maken het moeilijker om te voorkomen dat het kwetsbare en nog steeds in ontwikkeling zijnde zelfbeeld schade oploopt, om maar te zwijgen over het probleem om de verleiding te weerstaan. Als trouwen nog lang niet aan de orde is, is het waarschijnlijk te vroeg om te beginnen met afspraakjes maken of verkering hebben. Het is dan voor alle partijen veel veiliger om aan groepsactiviteiten deel te nemen waarbij jonge mensen hun sociale vaardigheden en vriendschappen kunnen ontwikkelen zonder de druk en onvermijdelijke moeilijkheden van een liefdesrelatie.

Ongeacht wanneer iemand besluit om een relatie te beginnen: het zou een tijd moeten zijn waarin men bouwt op de fundering van het geloof dat hij of zij van huis uit heeft meegekregen, van groeien en tot het inzicht komen wat God wil dat hij of zij doet. We zijn nooit te jong om aan dat boeiende proces te beginnen. “Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid.” (1 Timoteüs 4:12).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe jong is te jong om een relatie te hebben?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries