settings icon
share icon
Vraag

Wat is systematische theologie?

Antwoord


Het woord “theologie” is afkomstig van twee Griekse woorden die “God” en “woord” betekenen. Gecombineerd betekent het woord “theologie” dus “de bestudering van God”. Het woord “systematisch” verwijst naar de indeling in een systeem. Systematische theologie is dus de onderverdeling van de theologie in systemen, of raamwerken, die de diverse gebieden van de theologie verklaren. Veel Bijbelboeken geven ons bijvoorbeeld informatie over engelen. Geen enkel boek geeft ons alle informatie over de engelen. De systematische theologie heeft alle informatie over engelen uit alle boeken van de Bijbel verzameld en ze in een systeem georganiseerd, angelologie genaamd. Dit is de kern van de systematische theologie: de organisatie van de leer van de Bijbel in gecategoriseerde systemen.

De zogenaamde “Paterologie” is de bestudering van God de Vader. Christologie is de bestudering van de Heer Jezus Christus. Pneumatologie is de bestudering van de Heilige Geest. Bibliologie is de bestudering van de Bijbel. Soteriologie is de bestudering van de verlossing. Ecclesiologie is de bestudering van de kerk. Eschatologie is de bestudering van de eindtijd. Angelologie is de bestudering van engelen. Christelijke Demonologie is de bestudering van demonen vanuit een Christelijk perspectief. Christelijke Antropologie is de bestudering van de mensheid. Hamartiologie is de bestudering van de zonde.

Bijbelse theologie is de bestudering van een bepaald boek (of boeken) van de Bijbel waarbij de verschillende aspecten van de onderzochte theologie worden belicht. Het Evangelie van Johannes is bijvoorbeeld zeer Christologisch omdat het zich zo sterk richt op de Godheid van Christus (Johannes 1:1,14; 8:58; 10:30; 20:28). De historische theologie is de bestudering van de Bijbelse doctrines en de manier waarop ze zich door de eeuwen heen in de Christelijke kerk hebben ontwikkeld. Dogmatische theologie is de bestudering van de leer van bepaalde Christelijke groeperingen die de Bijbelse doctrines hebben gesystematiseerd, zoals bijvoorbeeld de Calvinistische theologie en de dispensationele theologie. Moderne theologie is de bestudering van de doctrines die zich in recente tijden hebben ontwikkeld of waar men zich pas recentelijk op heeft geconcentreerd. Systematische theologie is een belangrijk hulpmiddel dat ons helpt om de Bijbel op een georganiseerde manier te begrijpen en aan anderen uit te leggen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is systematische theologie?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries