settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over spoken en behekste huizen?

Antwoord


Bestaat er zoiets als spoken? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat er precies bedoeld wordt met het woord “spook”. Als hiermee “geestelijke wezens” bedoeld worden, dan is het antwoord ongetwijfeld “ja”. Maar als het woord slaat op “geesten van mensen die overleden zijn”, dan is het antwoord “nee”. De Bijbel maakt overvloedig duidelijk dat geestelijke wezens bestaan, zowel goed als kwaad. Maar de Bijbel spreekt het idee tegen dat de geesten van overleden mensen op aarde kunnen blijven rondspoken of dat zij levende mensen kunnen “beheksen”.

In Hebreeën 9:27 staat: “Het is het lot van de mens eenmaal te sterven, en daarna komt het oordeel.” Dat is wat er met de ziel/geest van een mens gebeurt na de dood: het oordeel. Het resultaat van dit oordeel is de hemel voor de gelovige (2 Korintiërs 5:6-8; Filippenzen 1:23) en de hel voor de ongelovige (Matteüs 25:46; Lucas 16:22-24). Daar tussenin bevinden zich geen alternatieven. Het is niet mogelijk om in een geestelijke vorm als een “spook” op de aarde te blijven. En als dergelijke spoken niet bestaan, zoals de Bijbel ons vertelt, dan kunnen zij zeer beslist niet de lichaamloze geesten van overleden mensen zijn.

Toch onderwijst de Bijbel ons heel duidelijk dat er daadwerkelijk geestelijke wezens bestaan die verbonden zijn aan onze fysieke wereld en daarin kunnen verschijnen. De Bijbel identificeert deze wezens als engelen en demonen. Engelen zijn geestelijke wezens die God trouw dienen. Engelen zijn rechtschapen, goed en heilig. Demonen zijn gevallen engelen; engelen die tegen God in opstand zijn gekomen. Demonen zijn boosaardig, bedrieglijk en vernietigend. Volgens 2 Korintiërs 11:14-15 vermommen demonen zich als “engelen van het licht” en als “dienaren van gerechtigheid”. Deze demonen lijken zeker de kracht en de vermogens te bezitten om als een “spook” te verschijnen en voor te wenden dat zij overleden mensen zijn.

De meest “spookachtige verschijning” die in de Bijbel beschreven staat vinden we in Marcus 5:1-20. Een man is bezeten door een legioen demonen, dat de man gebruikt om op een begraafplaats rond te spoken. Er waren echter geen spoken in het spel. Het ging hier om een normale mens die door demonen werd beheerst om andere mensen in de streek te terroriseren. Demonen willen alleen maar “roven en slachten, en verloren laten gaan” (Johannes 10:10). Zij zullen alles doen wat in hun macht ligt om mensen te bedriegen en van God weg te leiden. Dit is zeer waarschijnlijk de verklaring voor de tegenwoordige activiteit van “spoken”. Of het nu een spook, een boze geest of een klopgeest wordt genoemd maakt eigenlijk niet uit: wanneer een werkelijk boosaardige geestelijke activiteit plaatsvindt, dan is dit het werk van demonen.

Hoe zit het dan met gevallen waarin “spoken” op een “positieve” manier handelen? Hoe zit het met mediums die beweren dat zij de doden oproepen en dan informatie van hen krijgen die waar en bruikbaar is? Nogmaals, het is cruciaal om te onthouden dat het doel van demonen is om mensen te bedriegen. Als het resultaat daarvan is dat mensen vertrouwen op een medium in plaats van op God, dan zal een demon meer dan bereid zijn om correcte informatie te verstrekken. Zelfs goede en correcte informatie kan gebruikt worden om te misleiden, te verderven en te vernietigen, als de bron van die informatie kwaadaardige motieven heeft.

Belangstelling voor het paranormale wordt steeds gewoner. Er zijn individuen en bedrijven die beweren “spookjagers” te zijn, die voor een bepaald bedrag spoken uit je huis zullen wegjagen. Paragnosten, seances, tarotkaarten en mediums worden steeds meer als normaal beschouwd. Mensen zijn zich diep van binnen bewust van de geestelijke wereld. Maar helaas: in plaats van de waarheid over de geestelijke wereld te zoeken door met God te communiceren en Zijn Woord te bestuderen, laten veel mensen zich op een dwaalspoor brengen door de geestenwereld. De demonen lachen ongetwijfeld over het massale geestelijke bedrog dat tegenwoordig in de wereld bestaat.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over spoken en behekste huizen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries