settings icon
share icon
Vraag

Hoe weet ik wat mijn geestelijke gave is?

Antwoord


Er bestaat geen magische formule of test om precies te kunnen bepalen wat onze geestelijke gaven zijn. De Heilige Geest bepaalt zelf hoe Hij deze gaven uitreikt (1 Korintiërs 12:7-11). Maar tegelijkertijd wil God niet dat wij onwetend zijn over de manier waarop Hij graag wil dat wij Hem dienen. Het probleem is dat het voor ons erg gemakkelijk is om zó op te gaan in de geestelijke gaven, dat we God alleen willen dienen op dat gebied waarop wij denken geestelijk begiftigd te zijn. Dat is niet hoe geestelijke gaven werken. God roept ons op om Hem gehoorzaam te dienen. Hij zal ons met die gave of gaven uitrusten die wij nodig zullen hebben om de taak uit te voeren waartoe Hij ons heeft geroepen.

De identificatie van onze geestelijke gaven kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een test of inventarisatie van onze geestelijke gaven kan ons ongetwijfeld helpen te begrijpen welke gaven wij mogelijk bezitten, ook al kan hier niet volledig op vertrouwd worden. Bevestiging door anderen kan ook licht werpen op onze geestelijke gaven. Andere mensen, die zien hoe wij de Heer dienen, kunnen vaak een geestelijke gave identificeren die wij zelf vanzelfsprekend vinden of zelf niet eens herkend hebben. Bidden is eveneens belangrijk. Die ene Persoon die precies weet op welke manier wij geestelijk begiftigd zijn is de gever van die gaven zelf: de Heilige Geest. We kunnen God vragen om ons te tonen op welke manier we begiftigd zijn, zodat we onze geestelijke gaven op een betere manier voor Zijn heerlijkheid kunnen aanwenden.

Jazeker, God roept sommigen op om anderen te onderwijzen en geeft hen daarom de gave van het onderricht. God roept anderen op om dienstbaar te zijn en zegent hen met de gave van hulpvaardigheid. Maar als we weten wat onze geestelijke gave is, dan is dat geen excuus om God niet op andere gebieden te dienen. Is het nuttig om te weten welke geestelijke gave(n) God ons heeft gegeven? Natuurlijk. Is het verkeerd om ons zo sterk op de geestelijke gaven te concentreren dat we andere kansen om God te dienen missen? Ja! Als wij een verlangen hebben om door God gebruikt te worden, dan zal Hij ons uitrusten met de geestelijke gaven die we nodig hebben.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe weet ik wat mijn geestelijke gave is?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries