settings icon
share icon
Vraag

Wat zegt de Bijbel over roddelen?

Antwoord


Het Hebreeuwse woord uit het Oude Testament dat vertaald wordt als “roddelaar” wordt omschreven als “iemand die geheimen onthult, iemand die zich opstelt als klikspaan of lasterpraatjes verkoopt”. Een roddelaar is iemand die beschikt over vertrouwelijke informatie over een ander en die informatie vervolgens deelt met mensen die daarvan helemaal niets hoeven te weten. Roddel onderscheidt zich van het uitwisselen van informatie door de achterliggende bedoeling. Roddelaars hebben tot doel zichzelf gunstiger voor te stellen door anderen in een slecht daglicht te stellen en door zichzelf als een soort van informatiebaak op de voorgrond te zetten.

In het boek Romeinen brengt Paulus de zondige natuur en wetteloosheid van de mensheid aan het licht door aan te geven hoe God Zijn toorn uitstortte over mensen die Zijn wetten verwierpen. Omdat zij zich afgewend hadden van Gods opdracht en leiding, leverde Hij hen uit aan hun zondige natuur. De opsomming van zonden omvat ook roddelaars en lasteraars (Romeinen 1:29b-32). Hier kunnen wij lezen dat roddelen een ernstige zonde is die kenmerkend is voor degenen op wie God vertoornd is.

Een andere groep mensen die vroeger (en ook vandaag de dag nog) bekend stond om hun voorliefde voor achterklap zijn weduwen. Paulus waarschuwt weduwen dat zij niet de gewoonte moeten ontwikkelen om te roddelen en hun tijd nutteloos te besteden. Deze vrouwen worden omschreven als “roddelaarsters en bemoeiallen, die praten over dingen die geen pas geven” (1 Timoteüs 5:12-13). Omdat vrouwen doorgaans veel tijd bij elkaar in huis doorbrengen en nauw samenwerken met andere vrouwen, horen en zien ze dingen die verdraaid kunnen worden, in het bijzonder wanneer ze keer op keer herhaald worden. Volgens Paulus wordt het voor weduwen een gewoonte om van huis tot huis te gaan, op zoek naar iets om te doen. Ledigheid is des duivels oorkussen, en God waarschuwt tegen de intrede van luiheid in ons leven. “Bij een roddelaar is een geheim niet veilig, laat je niet in met een loslippig mens” (Spreuken 20:19).

Vrouwen zijn echter geenszins de enigen die zich schuldig maken aan geroddel. Een ieder die simpelweg iets herhaalt wat men in vertrouwen gehoord heeft, roddelt al. Het boek Spreuken bevat een lange lijst van verzen die gaan over de gevaren van roddel en de emotionele schade die er door kan ontstaan. “Wie zijn medemens kleineert, heeft geen verstand, iemand met inzicht zwijgt. Bij een roddelaar is een geheim niet veilig, wie betrouwbaar is, hult zich in zwijgen” (Spreuken 11:12-13).

De Bijbelt leert ons: “Een vals karakter zaait voortdurend tweedracht, een lasteraar drijft vrienden uit elkaar” (Spreuken 16:28). Veel vriendschappen zijn gestrand vanwege een misverstand dat begon met een roddel. Mensen die zich met roddelen bezighouden veroorzaken alleen maar problemen en boosheid, bitterheid en verdriet tussen vrienden. Helaas gedijen sommige mensen daar uitstekend op en zij zoeken steeds weer kansen om anderen ernstige schade te berokkenen. En wanneer zulke mensen met hun gedrag geconfronteerd worden, ontkennen ze de beschuldigingen, voeren ze excuses aan en proberen ze hun geroddel goed te praten. Ze geven nog liever een ander de schuld of proberen de ernst van de zonde te bagatelliseren, dan dat ze toegeven dat ze fout gehandeld hebben. “Met zijn woorden stort een dwaas zichzelf in het verderf, hij zet een valstrik voor zichzelf met wat hij zegt. De woorden van een lasteraar neemt men gulzig in zich op, als een lekkernij die de buik verzadigt” (Spreuken 18:7-8).

“Wie zijn tong in toom houdt, bespaart zich in zijn leven allerlei ellende” (Spreuken 21:23). Dus wij moeten oppassen met wat we zeggen en ons niet inlaten met de zondige roddel. Als we onze natuurlijke verlangens bij God neerleggen, zal Hij ons helpen om op het rechte pad te blijven. Laten we allemaal het standpunt van de Bijbel ten aanzien van roddelen volgen door te zwijgen, tenzij het nodig en gepast is om te spreken.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zegt de Bijbel over roddelen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries