settings icon
share icon
Vraag

Mag een Christen een psycholoog/psychiater bezoeken?

Antwoord


Psychologen en psychiaters zijn deskundigen die binnen de geestelijke gezondheidszorg werken. Mensen halen deze twee vaak door elkaar of verwarren ze met andere deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals psychotherapeuten, psychoanalisten of raadgevers/adviseurs op het gebied geestelijke gezondheidszorg. Er zijn veel verschillende soorten deskundigen op dit gebied die allemaal verschillende opleidingen hebben moeten volgen en verschillende behandelmethoden hanteren. Psychologen moeten een doctoraat binnen de psychologie behalen en richten zich vooral op het doen van onderzoek, het doceren op universiteitsniveau en het voeren van een praktijk waar individuele patiënten terecht kunnen voor therapie. Zij kunnen ook vele cognitieve en emotionele beoordelingen uitvoeren. Een psychiater is een medische dokter die zich gespecialiseerd heeft in geestelijke aandoeningen. Psychiaters zijn de enige deskundigen in de geestelijke gezondheidszorg die medicijnen mogen voorschrijven en zijn onderwezen in de medicinale behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen.

Wanneer mensen behoefte hebben aan bijvoorbeeld het laten testen op dyslexie of therapie, kunnen ze overwegen om naar een psycholoog te gaan. Over het algemeen gaan mensen eerst naar een psycholoog of andere therapeut voordat ze doorverwezen worden naar een psychiater. Bij sommige psychiaters kun je terecht voor gesprekstherapie, maar anderen dienen alleen medicijnen toe en houden toezicht op de uitwerking daarvan. Zij werken dan samen met andere partijen die de therapie verzorgen. Zoals in elke beroepsgroep zullen sommige psychologen/psychiaters Christenen zijn, en anderen niet.

Christenen willen vaak weten hoe de Bijbel tegenover deze beroepen staat. De waarheid is dat noch psychologie noch psychiatrie als “zondig” gezien worden. Ze dienen beide een gerechtvaardigd en hulpvaardig doel. Geen van de deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg is in staat om volledig te begrijpen hoe de mens door God gemaakt is, hoe ons brein werkt en waarom we voelen en handelen zoals we voelen en handelen. Hoewel er een overdaad is aan wereldlijke, volledig om de mens draaiende theorieën over mentale en emotionele onderwerpen, zijn er tegelijkertijd ook veel vrome mensen werkzaam in deze beroepen die proberen te begrijpen hoe het menselijke brein functioneert vanuit een Bijbels perspectief. Voor Christenen is de beste weg om een deskundige te zoeken die aangeeft dat hij gelovig is, kennis heeft van de Schrift en een godsvruchtig karakter heeft. Elke therapie waaraan we ons onderwerpen moet tegen het licht van de Schrift gehouden worden zodat we, net als met alles in de wereld, kunnen onderscheiden wat waar en onwaar is.

Naar een psycholoog of een psychiater gaan is niet verkeerd. Maar, mensen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg zijn afkomstig uit vele verschillende religies en achtergronden. Zelfs Christelijke psychologen en psychiaters zullen geen perfecte antwoorden kunnen geven, of wellicht schieten ze tekort in een bepaald onderdeel van hun Bijbelse kennis. Onthoud dat het Woord van God ons eerste antwoord is op alles dat ons bezighoudt. Beslagen ten ijs komen met de waarheid is essentieel om te kunnen inzien waar we wat aan hebben en wat ons van het goede pad afleidt (Efeziërs 6:11-17; 1 Korintiërs 2:15-16). Elke gelovige is persoonlijk verantwoordelijk voor het bestuderen van de Bijbel ter wille van zijn persoonlijke ontwikkeling en eigen inzicht. De Heilige Geest zal het Woord gebruiken om ons om te vormen in het beeld van Jezus Christus, hetgeen het ultieme doel van alle Christenen is (Efeziërs 5:1-2; Kolossenzen 3:3).

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Mag een Christen een psycholoog/psychiater bezoeken?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries