settings icon
share icon
Vraag

Wat zijn Pelagianisme en Semi-Pelagianisme?

Antwoord


Pelagius was een monnik die in 300/400 na Christus leefde. Pelagius leerde dat mensen onschuldig geboren werden, zonder de smet van de erfzonde. Hij geloofde dat God iedere menselijke ziel direct schiep en dat daarom iedere menselijke ziel oorspronkelijk vrij van de zonde was. Pelagius geloofde dat Adams zonde geeft effect had op de toekomstige generaties. Deze visie werd bekend onder de naam Pelagianisme.

Pelagianisme gaat in tegen veel schriftpassages en Bijbelse principes. Ten eerste vertelt de Bijbel ons dat we zondig zijn vanaf het moment van onze verwekking (Psalmen 51:5). Verder leert de Bijbel ons dat alle mensen sterven als gevolg van de zonde (Ezechiël 18:20; Romeinen 6:23). Terwijl Pelagianisme stelt dat mensen niet geboren worden met een natuurlijke neiging tot zonden, zegt de Bijbel het tegenovergestelde (Romeinen 3:10-18). Romeinen 5:12 stelt duidelijk dat Adams zonde de reden is dat de zonde de rest van de mensheid infecteert. Iedereen die kinderen heeft opgevoed zal beamen dat kinderen geleerd moeten worden hoe ze zich moeten gedragen; ze hoeven niet te leren hoe ze moeten zondigen. Pelagianisme is daarom on-Bijbels en dient afgewezen te worden.

Semi-Pelagianisme leert in essentie dat de mensheid beïnvloed wordt door de zonde, maar niet zodanig dat we niet meer vanuit onszelf met Gods genade kunnen samenwerken. Semi-Pelagianisme is in essentie gedeeltelijke verdorvenheid in tegenstelling tot volkomen verdorvenheid. Dezelfde schriftpassages die Pelagianisme weerleggen zullen ook Semi-Pelagianisme weerleggen. De Bijbel leert duidelijk dat als God ons niet “naar zich toe trekt”, wij niet in staat zijn om met Gods genade samen te werken. “Toch kan niemand bij mij komen, tenzij de Vader die mij gezonden heeft hem bij me brengt” (Johannes 6:44). Net als Pelagianisme, is Semi-Pelagianisme on-Bijbels en dient het afgewezen te worden.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat zijn Pelagianisme en Semi-Pelagianisme?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries