settings icon
share icon
Vraag

Wat is de oorsprong van de verschillende rassen?

Antwoord


De Bijbel vertelt ons niet uitdrukkelijk wat de oorsprong van de verschillende “rassen” of huidskleuren van de mensheid is. Er bestaat in feite maar één ras: het menselijk ras. Binnen het menselijk ras bestaat er een grote verscheidenheid aan huidskleuren en andere lichamelijke karakteristieken. Sommige mensen speculeren dat God ook de diversiteit aan rassen instelde toen Hij de talen bij de toren van Babel in verwarring bracht (Genesis 11:1-9).Het is mogelijk dat God genetische veranderingen in de mensheid aanbracht om mensen geschikter te maken voor de verschillende ecologische systemen, zoals bijvoorbeeld de betere genetische “uitrusting” van de Afrikanen om de uitzonderlijke hitte in Afrika te kunnen overleven. Volgens dit standpunt verwarde God de talen wat ertoe leidde dat de mensheid taalkundig gezien werd verdeeld en schiep Hij vervolgens genetische raciale verschillen, gebaseerd op de geografische locatie waar elk “ras” zich uiteindelijk zou vestigen. Hoewel dit mogelijk is, bestaat er geen expliciete Bijbelse basis voor dit standpunt. De rassen / huidskleur van de mensheid worden nergens vermeld in samenhang met de toren van Babel.

Na de zondvloed, toen de verschillende talen ontstonden, migreerden mensen die dezelfde taal spraken samen naar andere delen van de wereld. Hierdoor kromp de genenpoel van de bevolkingsgroep drastisch, omdat zij zich niet meer konden vermengen met de rest van de menselijke bevolking. Er vond dus meer inteelt plaats en na verloop van tijd werden bepaalde karakteristieken in deze verschillende groepen zo meer benadrukt (hoewel AL deze karakteristieken al als een mogelijke karakteristiek aanwezig waren in de genenpoel). Door de generaties heen vond vervolgens nog meer inteelt plaats en werd de genenpoel kleiner en kleiner, tot het punt waarop de mensen van dezelfde taalfamilie allemaal dezelfde of vergelijkbare kenmerken hadden.

Een andere verklaring is dat Adam en Eva de genen hadden om zwart, bruin en blank nageslacht voort te brengen (en alles daartussen in). Dat is vergelijkbaar met de kinderen van een gemengd stel (zwart en blank bijvoorbeeld), die onderling vaak een grote variatie in huidskleur vertonen. Omdat het duidelijk is dat God wilde dat de mensheid een verscheidenheid aan uiterlijk zou hebben, lijkt het logisch dat God Adam en Eva de mogelijkheid zou geven om kinderen met verschillende huidskleuren voort te brengen. Later waren Noach, zijn vrouw en zijn drie zonen en hun vrouwen de enige overlevenden van de zondvloed, in totaal slechts acht mensen (Genesis 7:13). Misschien waren de vrouwen van Sem, Cham en Jafet wel van verschillende afkomst. Het is mogelijk dat Noachs vrouw van een ander ras afkomstig was dan Noach zelf. Misschien waren zij allemaal wel van een gemengd ras, wat zou betekenen dat zij de genetische eigenschappen bezaten om kinderen van verschillende rassen voort te brengen. Wat de verklaring ook mag zijn, het belangrijkste aspect van dit vraagstuk is dat wij allemaal tot hetzelfde ras behoren, dat wij allemaal door dezelfde God geschapen zijn en dat wij allemaal voor hetzelfde doel geschapen zijn.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is de oorsprong van de verschillende rassen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries