settings icon
share icon
Vraag

Mogen we muziekinstrumenten gebruiken in de kerk?

Antwoord


Muziekinstrumenten werden zeker gebruikt tijdens erediensten in het Oude Testament (1 Kronieken 15:16; 16:42; 23:5; 2 Kronieken 7:6; 23:13; 29:26-27; 30:21; 34:13; Nehemia 12:36; Psalm 4:1; 6:1; 54:1; 55:1; 61:1; 67:1; 76:1; Jesaja 38:20; Amos 6:5; Habakuk 3:19). Het feit dat muziekinstrumenten nergens in het Nieuwe Testament veroordeeld worden, geeft aan dat wat men gewend was in de tijden van het Oude Testament, werd voortgezet in de Kerk van het Nieuwe Testament. De vroege Kerk bestond vrijwel volledig uit Joden. Het is zeer waarschijnlijk dat zij muziekinstrumenten in de kerk bleven gebruiken, zoals ze voorheen ook tijdens erediensten deden.

Dus zelfs zónder een specifieke verwijzing in het Nieuwe Testament, is het duidelijk dat de kerk muziekinstrumenten mag gebruiken tijdens erediensten. Maar er is mogelijk wél ergens een verwijzing naar muziekinstrumenten in het Nieuwe Testament. Efeziërs 5:19 luidt: "Zing met elkaar psalmen, hymnen en liederen die de Geest u ingeeft. Zing en jubel met heel uw hart voor de Heer”.

Het Griekse woord dat hier als “jubelen” is vertaald, is psallontes, waarvan de stamvorm betekent “wrijven of aanraken” of “bewegen of doen trillen”. Dit woord werd doorgaans in het Grieks gebruikt om te verwijzen naar het bespelen van een snaarinstrument. Hoe het ook zij, de Bijbel bevat gebod noch verbod inzake het gebruik van muziekinstrumenten in de kerk. Daarom staat het de kerk vrij om ze al dan niet te gebruiken, al naar gelang de kerk zich ingegeven voelt door God.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Mogen we muziekinstrumenten gebruiken in de kerk?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries