settings icon
share icon
Vraag

Hoe worden menselijke zielen geschapen?

Antwoord


Er zijn twee bijbelse visies op hoe de menselijke ziel geschapen wordt. Traducianisme is de theorie dat een ziel samen met het fysieke lichaam gegenereerd wordt door de fysieke ouders. Onderbouwing voor Traducianisme is als volgt: (A) In Genesis 2:7 ademde God de levensadem in Adam, waardoor Adam een “levende ziel” werd. In de Schrift komt niet voor dat God dit een tweede keer doet. (B) Adam had een zoon naar zijn evenbeeld (Genesis 5:3). Adams nakomelingen lijken “levende zielen” te zijn zonder dat God in hen ademt. (C) Genesis 2:2-3 lijkt aan te geven dat God stopte met zijn scheppingswerk. (D) Adams zonde heeft invloed op alle mensen, zowel fysiek als geestelijk. Dit is logisch als het lichaam en de ziel beide van de ouders komen. De zwakheid van Traducianisme is dat het onduidelijk is hoe een immateriële ziel gegenereerd kan worden door een volledig fysiek proces. Traducianisme kan alleen waar zijn wanneer het lichaam en de ziel onlosmakelijk verbonden zijn.

Creationisme is de visie dat God een nieuwe ziel schept wanneer een mens wordt verwekt. Creationisme werd door vele vroege kerkvaders aangehangen en heeft ook bijbelse onderbouwing. Ten eerste maakt de Schrift verschil tussen het ontstaan van de ziel en het ontstaan van het lichaam (Prediker 12:7; Jesaja 42:5; Zacharia 12:1; Hebreeën 12:9). Ten tweede, als God elke individuele ziel schept op het moment dat deze nodig is, wordt de scheiding tussen lichaam en ziel vastgehouden. De zwakte van Creationisme is dat God constant nieuwe zielen schept, terwijl Genesis 2:2-3 aangeeft dat God stopte met Zijn scheppingswerk. En ook, als het hele wezen van de mens — lichaam, ziel en geest — geïnfecteerd is met zonde en als God voor ieder mens een nieuwe ziel schept, hoe raakt die ziel dan geïnfecteerd met zonde?

Een derde visie, maar een die geen bijbelse onderbouwing heeft, is het concept dat God alle menselijke zielen op hetzelfde moment geschapen heeft, en een ziel “koppelt” aan een mens op het moment van verwekking. Deze visie stelt dat er een soort “zielen-warenhuis” in de hemel is waar God zielen in opslaat die wachten op een menselijk lichaam om aan gekoppeld te worden. Nogmaals, deze visie heeft geen bijbelse onderbouwing en wordt meestal aangehouden door mensen die bij een “new age” of reïncarnatie-stroming horen.

Of de Traducianistische visie of de Creationistische visie nu correct is, beide zijn het er over eens dat de ziel niet bestaat vóór de verwekking. Dit lijkt de duidelijke boodschap van de Bijbel te zijn. Of God nu een nieuwe menselijke ziel schept op het moment van verwekking, of dat God het menselijke voortplantingsproces zo ontworpen heeft dat er ook een ziel gemaakt wordt, God is uiteindelijk verantwoordelijk voor de schepping van iedere menselijke ziel.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Hoe worden menselijke zielen geschapen?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries