settings icon
share icon
Vraag

Wat is de menselijke natuur? Wat zegt de Bijbel over de menselijke natuur?

Antwoord


De menselijke natuur is wat ons onderscheidt als mens. Onze natuur verschilt van die van de dieren en de rest van de schepping in dat wij kunnen denken en voelen. Eén van de belangrijkste verschillen tussen mensen en de rest van de schepping is ons vermogen tot redeneren. Geen enkel ander schepsel heeft dit vermogen, en het staat buiten kijf dat dit een unieke gift is, geschonken door God. Ons verstand stelt ons in staat te reflecteren op onze eigen aard en de aard van God, en om kennis van Gods wil voor zijn schepping af te lijden. Geen enkel ander onderdeel van Gods schepping heeft dit vermogen tot redeneren.

The Bijbel leert ons dat God de mens heeft geschapen naar zijn evenbeeld. Dit betekent dat Hij ons in staat stelt enig begrip te hebben van Hem en Zijn enorme en complexe ontwerp. Onze menselijke natuur weerspiegelt enkele van Gods eigenschappen, ook al is dit op een beperkte manier. Wij hebben lief omdat we geschapen zijn naar het evenbeeld van de God, Die liefde is (1 Johannes 4:16). Omdat wij geschapen zijn naar Zijn evenbeeld, kunnen wij medelevend, getrouw, waarheidlievend, vriendelijk, geduldig, en rechtvaardig zijn. Echter, in ons zijn deze eigenschappen verwrongen door de zonde, welke ook aanwezig is in onze aard.

Oorspronkelijk was de menselijke natuur perfect vanwege het feit dat wij zo geschapen zijn door God. De Bijbel leert ons dat mensen "zeer goed" zijn geschapen door een liefhebbende God (Genesis 1:31), maar dat deze goedheid is bedorven door de zonde van Adam en Eva. Als gevolg hiervan is het hele menselijke ras slachtoffer geworden van deze zondige natuur. Het goede nieuws is dat vanaf het moment dat een persoon op Christus vertrouwt, hij een nieuwe natuur krijgt. 2 Korinthe 5:17 vertelt ons: "Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping; het oude is voorbij gegaan, zie, alles is nieuw geworden!" Heiliging is het proces waarbij God onze nieuwe natuur ontwikkelt en ons in staat stelt om door de tijd heen te groeien in heiligheid. Dit is een doorlopend proces met vele overwinningen en nederlagen tijdens het gevecht van de nieuwe natuur met de "tent" (2 Korinthe 5:4) waarin deze huist—de oude mens, de oude natuur, het vlees. Niet totdat we verheerlijkt worden in de hemel, zal onze nieuwe natuur worden vrijgezet voor het eeuwige leven in de aanwezigheid van God, naar wiens evenbeeld wij zijn geschapen.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat is de menselijke natuur? Wat zegt de Bijbel over de menselijke natuur?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries