settings icon
share icon
Vraag

Wat betekent het om los te maken en te hechten?

Antwoord


“Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt” (Genesis 2:24). Wat betekent het precies dat je je losmaakt van je vader en moeder en dat je je hecht aan je partner?

Zoals vastgelegd is in Genesis 2, schiep God eerst Adam en daarna Eva. God Zelf bracht Eva naar Adam. God Zelf bepaalde dat zij met elkaar verenigd werden in het heilige huwelijk. Hij zei dat deze twee één vlees zouden worden. Dit is een beeld van intimiteit binnen het huwelijk—de liefdesdaad die nooit een ander dient te omvatten. Het “hechten” is een uniek verenigen van twee mensen in één wezen. Het betekent dat we niet opgeven als dingen niet goed gaan. Het houdt in dat er dingen uitgepraat worden, dat er over dingen gebeden wordt, dat je geduldig bent in het vertrouwen op God en Zijn werk in jullie harten, Dat je het toegeeft wanneer je fout zit en om vergeving vraagt, en dat je Gods raad regelmatig zoekt in Zijn Woord.

Als de huwelijkspartners er niet in slagen zich los te maken en zich te hechten, zullen er zich problemen voordoen binnen dat huwelijk. Als een partner weigert om zich werkelijk los te maken van zijn of haar ouders, zullen er conflicten en druk ontstaan. Je ouders verlaten betekent niet dat je ze negeert of dat je geen tijd meer met ze doorbrengt. Het betekent dat je erkent dat je huwelijk een nieuwe familie vormt en dat deze nieuwe familie een hogere prioriteit heeft dan je vorige familie. Als partners hun hechting aan elkaar verwaarlozen, zal er een tekort aan intimiteit en eenheid ontstaan. Het hechten aan je partner betekent niet dat je ieder moment van de dag bij je partner moet zijn of dat je geen waardevolle vriendschappen kunt hebben buiten je huwelijk. Het hechten aan je partner betekent dat je erkent dat jullie verenigd zijn, in essentie “aan elkaar gelijmd”. Het hechten is een kernpunt voor het opbouwen van een huwelijk dat in staat is moeilijke tijden te doorstaan en dat de prachtige relatie zal vormen die God heeft bedoeld.

Het “losmaken en hechten” binnen het huwelijk is ook een beeld van de eenheid die God met ons wil hebben. “Blijf de HEER, uw God, volgen en heb alleen voor hem ontzag. Leef zijn geboden na en luister naar hem; dien alleen hem en blijf hem toegedaan” (Deuteronomium 13:5). Het betekent dat we alle andere goden, in welke vorm dan ook, achterlaten en dat we alleen bij Hem blijven als onze God. We hechten aan Hem wanneer we Zijn Woord lezen en ons onderwerpen aan Zijn gezag over ons. En als we Hem dan nauwlettend volgen, zullen we zien dat Zijn opdracht om vader en moeder te verlaten om ons te hechten aan onze partner ons gegeven is om toewijding en veiligheid te ontdekken, zoals Hij dat bedoeld heeft. God neemt Zijn ontwerp voor het huwelijk serieus. Het losmaken en hechten is Gods plan voor hen die trouwen. Wanneer we Gods plan volgen, zullen we nooit teleurgesteld worden.

EnglishTerug naar Nederlandse home page

Wat betekent het om los te maken en te hechten?
Deel deze pagina: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries